S piškotki izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo. Z uporabo naših storitev se strinjate z uporabo piškotkov. V redu Piškotki, ki jih uporabljamo Kaj so piškotki?
Domov  /  Dokumenti  /  Novice  /  Evropska sredstva za rekonstrukcijo ceste Zali Log - Davča

Evropska sredstva za rekonstrukcijo ceste Zali Log - Davča

Služba Vlade RS za lokalno samoupravo in regionalno politiko je izdala odločbo o dodelitvi sredstev za rekonstrukcijo 6,5 kilometra dolge regionalne ceste Zali Log – Davča. Dobrih 23,6 milijona evrov vredni projekt, ki se bo predvidoma zaključil do avgusta 2014, bo v višini 16,2 milijona evrov sofinancirala Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj (ESRR).

Omenjena regionalna cesta, ki je utesnjena med strma pobočja in strugo hudournika Davča, predstavlja pomembno in obenem tudi najkrajšo povezavo Selške doline z Idrijsko. Cesta poteka po dolini Davče in povezuje občini Železniki in Cerkno preko Zalega Loga, Davče in Novakov. Poleg turističnega značaja ima cesta tudi pomembno vlogo pri izkoriščanju gozdov.

Že načeto cesto je dodatno poškodovalo močno neurje jeseni 2007, zaradi katerega je bila nekaj časa popolnoma neprevozna. Hudourniški vodotok Davča je v času neurja s svojimi pritoki popolnoma uničil vozišče ter objekte na cesti. Začasna prevoznost ceste je trenutno urejena z nasutjem. Cesta poteka po hribovitem terenu, zaradi poplavljanja Davče so podporne konstrukcije ob potoku večkrat obnavljane in dograjevane. Mostovi tako na regionalni cesti kot tudi na priključnih cestah pa so tehnično kot tudi varnostno neustrezni.

Poleg rekonstrukcije ceste bo v okviru projekta na novo zgrajenih osem mostov, eden bo obnovljen, poleg tega pa bodo zgrajene podporne in oporne konstrukcije v skupni dolžini približno 4,5 kilometra, v dolžini dobrih 4 kilometrov pa tudi vodne ureditve.

Z uresničitvijo projekta se bo izboljšala prometna varnost ter okoljski in življenjski pogoji. Z ureditvijo ceste in območja v njeni bližini kot tudi z nadzorovanim odvodnjavanjem bo onemogočeno izlivanje in izpiranje onesnaženih površinskih voda v tla in strugo potoka Davča. Vodnogospodarski ukrepi na hudourniku Davča pa bodo umirili hudournik in preprečili nadaljnjo erozijo brežin ter poplavljanje mostov.

Akcije dokumenta
Barvni ornament

Informacije o pridobivanju evropskih sredstev na spletni strani

Ali se vam zdi, da je na spletni strani dovolj informacij o pridobivanju evropskih sredstev?

  • informacij je preveč
  • informacij je ravno prav
  • informacije so pomankljive
  • informacij ni dovolj
Služba Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, Kotnikova 5, 1000 Ljubljana

RSS      Stik      Struktura strani