S piškotki izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo. Z uporabo naših storitev se strinjate z uporabo piškotkov. V redu Piškotki, ki jih uporabljamo Kaj so piškotki?

Evropska sredstva za izboljšanje stanja barij v osrednji Sloveniji in na Gorenjskem

Evropska sredstva za izboljšanje stanja barij v osrednji Sloveniji in na Gorenjskem

Služba Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, organ upravljanja za evropske strukturne sklade in Kohezijski sklad, je izdala odločitev o finančni podpori za »Izboljšanje stanja bazičnih nizkih in prehodnih barij v osrednji Sloveniji in na Gorenjskem«. Za slabega 2 milijona evrov vredno naložbo na programskem območju kohezijska regija Zahodna Slovenija bo Evropski sklad za regionalni razvoj prispeval skoraj 1,6 milijona evrov.

Namen operacije je izboljšanje stanja ohranjenosti treh evropsko pomembnih habitatnih tipov in dveh vrst rastlin in živali, vezanih na barja in mokrotne travnike v okviru desetih posebnih ohranitvenih območij v osrednji Sloveniji in na Gorenjskem. Navedeno izboljšanje bo mogoče doseči z učinkovitejšim upravljanjem relevantnih površin, zato bo izveden odkup potrebnih zemljišč. Tako bo na 53,7 ha površin z ukrepi odstranjevanja zarasti invazivnih tujerodnih vrst ter z vzpostavitvijo primerne kmetijske prakse izboljšano stanje ohranjenosti. Na 11,3 ha površin pa bo z izboljšanjem vodnega režima in odstranitvijo večje zarasti omogočena obnovitev habitatnih tipov ter vrst rastlin in živali. Nekatera območja bodo tudi dostopna za obiskovalce z oblikovano vsebino za interpretacijo narave.

Več informacij: Ministrstvo za okolje in prostor.

Deli to novico z ostalimi