S piškotki izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo. Z uporabo naših storitev se strinjate z uporabo piškotkov. V redu Piškotki, ki jih uporabljamo Kaj so piškotki?

Evropska sredstva za spodbujanje dejavnosti prenosa znanja

Evropska sredstva za spodbujanje dejavnosti prenosa znanja

Ljubljana, 16. junij 2017 – Služba Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, organ upravljanja za evropske strukturne sklade in Kohezijski sklad, je izdala odločitev o finančni podpori za javni razpis «Spodbujanje dejavnosti prenosa znanja preko delovanja pisarn za prenos tehnologij«. Skupna višina sredstev, namenjenih za izvedbo razpisa je 6 milijonov evrov, od tega bo Evropski sklad za regionalni razvoj prispeval 80 odstotkov oziroma 4,8 milijona evrov.


Namen javnega razpisa, ki ga bo predvidoma danes objavilo Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, je spodbujanje krepitve povezav in novih sinergij v inovacijskem sistemu ter krepitve sodelovanja med javnimi raziskovalnimi organizacijami in gospodarstvom, podpora komercializaciji že razvitih znanstvenih rešitev in spodbujanje povpraševanja ter krepitev razvojnih kompetenc.

Prenos znanja in tehnologij je ob izobraževanju in raziskovalni dejavnosti tretji steber dejavnosti javnih raziskovalnih organizacij. Namen prenosa znanstvenih odkritij iz javnih raziskovalnih organizacij v podjetja, je nadaljnji razvoj in komercializacija, kar pomeni prenos v javno korist in gospodarsko izrabo za povečanje družbene blaginje.

Pisarne za prenos tehnologij delujejo kot vmesnik v vlogi vstopne točke med javnimi raziskovalnimi organizacijami in podjetji ter imajo vse pomembnejšo vlogo pri vzpostavljanju sodelovanja med raziskovalno in gospodarsko sfero. Pisarne z izvajanjem ustreznih procesov skrbijo, da se rezultati raziskav na javnih raziskovalnih organizacijah ovrednotijo, ustrezno zavarujejo s pravicami intelektualne lastnine in tržijo.

Cilj javnega razpisa je vzpostavitev konzorcija, ki bo združil pisarne  javnih raziskovalnih organizacij na področju celotne Slovenije. Preko izvajanja skupnih aktivnosti konzorcija se bo izboljšalo sodelovanje znotraj javnih raziskovalnih organizacij ter sodelovanje z drugimi raziskovalnimi organizacijami in podjetji, s ključnim ciljem spodbujanja in krepitve strateškega patentiranja ter olajšanja prehoda znanstvenih spoznanj v gospodarsko prakso in posledično pospešitve gospodarskega izkoriščanja izumov iz javnih raziskovalnih organizacij. Na ta način se bo spodbudila strokovnost, učinkovitost, specializacija in povezovanje slovenskih pisarn, kar bo pripomoglo k dosegu glavnega cilja, to je izboljšanje rezultatov trženja z javnimi raziskavami pridobljenega znanja javnih raziskovalnih organizacij z učinkom na celotno Slovenijo.

Več informacij: Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport.

Deli to novico z ostalimi