S piškotki izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo. Z uporabo naših storitev se strinjate z uporabo piškotkov. V redu Piškotki, ki jih uporabljamo Kaj so piškotki?

Znanost, gospodarstvo in država dobro sodelujejo

Znanost, gospodarstvo in država dobro sodelujejo

Dokaz za to je Novogradnja Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo ter Fakultete za računalništvo in informatiko, ki smo jo v Sloveniji uresničili s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj. To je bila največja naložba v izobraževalno raziskovalno infrastrukturo v Sloveniji, s katero so zagotovljeni pogoji za večjo internacionalizacijo in še uspešnejše vključevanje v Evropsko raziskovalno okolje preko vključevanja v velike EU- in mednarodne raziskovalne projekte. Povečale so se tudi možnosti za prenos znanja in sodelovanje z gospodarstvom in javnim sektorjem, in sicer s skupnim vlaganjem in uporabo najsodobnejše raziskovalne opreme oziroma infrastrukture.

To je tudi eden od poudarkov aktualnega izvajanja evropske kohezijske politike, kot je na včerajšnjem dogodku »Vprašajte nas: evropska sredstva od A do Ž«, poudaril Bojan Suvorov iz Službe Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko. Služba Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko ter Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo in Fakulteta za računalništvo in informatiko so namreč organizirali okroglo mizo o možnostih za raziskave in razvoj v okviru izvajanja evropske kohezijske politike ter programa razvoja podeželja. Na njej so sodelovali še Tadeja Kvas Majer, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Vittoria Alliata di Villafranca, Evropska komisija, prof. dr. Jurij Svete, FKKT, prof. dr. Bojan Orel, FRI.

b zanimivi razpravi sta fakulteti predstavili še dva sofinancirana projekta. Fakulteti skupaj s partnerji izvajata projekt Nova generacija bioloških zdravil – BioPharm. Glavni cilj projekta je opredeliti ključne parametre kontrole kakovosti na nivoju aktivnost genov in metabolitov, kar bo omogočilo učinkovit razvoj proizvodnih linij ovarijskih celic kitajskega hrčka (CHO). Poleg tega bodo v okviru projekta razvili metode, ki bodo omogočale izboljšanje razvoja samega bioprocesa. Drug projekt pa pod mentorstvom profesorjev izvajajo študentje sami v okviru programa Po kreativni poti do znanja, ki omogoča povezovanje visokošolskih zavodov s trgom dela ter omogoča študentom pridobitev praktičnih izkušenj. V okviru projekta VIDOS - Video meritve smučarskih skokov so študenti ustvarili kreativno rešitev, ki jo že uporabljajo trenerji smučarskih skokov. Predstavljeni projekti so dokaz, da so uspešni projekti ključni cilj tudi pri izvajanju evropske kohezijske politike in politike razvoja podeželja v obdobju 2014–2020, ko ima Slovenija na voljo dobre 4 milijarde evrov evropskih sredstev.

FOTO: Peter Jenko

Deli to novico z ostalimi