S piškotki izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo. Z uporabo naših storitev se strinjate z uporabo piškotkov. V redu Piškotki, ki jih uporabljamo Kaj so piškotki?
Kohezija do 2013 English

Za povečavo in pomanjšavo elementov uporabljajte tipki CTRL+ ali CTRL-.

Slovenija v čezmejnih programih sodelovanja

V obdobju 2014–2020 je Slovenija upravičena do sodelovanja v štirih čezmejnih programih:

Služba Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko ima vlogo nacionalnega organa za vse čezmejne programe, obenem pa s prvostopenjsko kontrolno enoto zagotavlja preverjanje upravičenosti izdatkov odobrenih projektov. Ministrstvo za finance – Urad za nadzor proračuna je odgovorno za naloge revizije v sklopu čezmejne skupine revizorjev.

Organi upravljanja, skupni sekretariati in organ za potrjevanje se za tri programe (SI-AT, SI-HR in SI-HU) nahajajo v Sloveniji.  Organ za potrjevanje, Slovenski regionalni razvojni sklad, je lociran v Ribnici.

Organ upravljanja pri programu IT-SI ostaja v Trstu (Italija), na slovenskem delu upravičenega območja programa deluje slovenska Info točka v Štanjelu.

V Evropsko čezmejno sodelovanje so vključene pretežno obmejne NUTS 3 regije, v Republiki Sloveniji so to statistične regije.

V okviru evropskega teritorialnega sodelovanja bo v programskem obdobju 2014-2020 na voljo skupaj skoraj 8,95 milijard EUR sredstev iz Evropskega sklada za regionalni razvoj (ESRR), kar predstavlja 2,75 % evropskih sredstev, namenjenih za evropsko kohezijsko politiko za obdobje 2014-2020 na evropski ravni. Levji delež sredstev bo namenjenih čezmejnim programom v višini 6,6 milijarde EUR (74,05 %). V obdobju 2014-2020 imajo programi, v katerih sodeluje Slovenija na čezmejni ravni, za povprečno 26,98 % manj sredstev iz ESRR kot v preteklem obdobju.

Vrednosti posameznih programov čezmejnega sodelovanja v programskem obdobju 2014-2020, v katerih sodeluje Slovenija, znašajo:

  • 91.682.300,00 EUR za Program sodelovanja Interreg V-A Italija-Slovenija,
  • 57.213.193,00 EUR za Program sodelovanja Interreg V-A Slovenija-Avstrija,
  • 55.690.913,00 EUR za Program sodelovanja Interreg V-A Slovenija-Hrvaška,
  • 18.611.194,13 EUR za Program sodelovanja Interreg V-A Slovenija-Madžarska.

Za slovenske upravičence  znaša stopnja ESRR sofinanciranja 85 % upravičenih stroškov. Sofinanciranje poteka po načelu naknadnih povračil že plačanih upravičenih stroškov z zamikom, potrebnim za kontrolo  upravičenosti stroškov in aktivnosti. Stroške morajo torej upravičenci zalagati. Sredstva ESRR so izplačana neposredno vodilnim partnerjem projektov; ti jih nato posredujejo ostalim projektnim partnerjem.

Prevladujoči upravičenci v programih bodo med drugimi: regionalni in lokalni javni organi, občine, mala in srednje velika podjetja, univerze in druge raziskovalne institucije, inkubatorji, tehnološki parki, nevladne organizacije, institucije s področja varstva okolja, naravne in kulturne dediščine ter inštitucije s področja učinkovite rabe energije.