Projekt je predlagal/a Anja Podlesek: »Osnovnošolci so se prek igre naučili uživati v pripravi in pokušanju zdravih lokalnih tradicionalnih jedi. Nasmeh na slikah pove vse!«
“PESCA” je kratica projekta izobraževanja na področju prehrane, s katerim so spodbujali potrošnjo lokalnih in tradicionalnih slovenskih ter italijanskih izdelkov v šolskih menzah. Projekt je izpeljal izobraževanje in poglabljanje znanja tako za študente, starše, učitelje kot tudi uslužbence v menzah. Med drugim želi tudi poskusno vključili v ponudbo šolskih menz tipične izdelke in jedi. Tako so ustvarili model “dobrih praks”, s katerimi se bo vključevalo tradicionalne lokalne izdelke v šolske menze.
Območje: Primorsko-notranjska (Gorenjska, Obalno-kraška, Friuli Venezia Gulia, Veneto, Emilia Romania)
- Okvirna vrednost projekta: 866.000 evrov
- Okviren EU prispevek (Evropski sklad za regionalni razvoj): 735.000 evrov
The project was nominated by Anja Podlesek: ‘’Learning through play, primary school children got to enjoy preparing and tasting traditional local healthy dishes. A picture of the smile on their faces is worth a thousand words!’’
“PESCA” is short for the food and eating education project which sought to promote the use of local and traditional Slovenian and Italian products in school cafeterias. The project’s idea to educate and improve knowledge not only targeted school children, but also included teaching staff, parents and kitchen staff. As such, one of the objectives pursued by the project is to test how putting typical local products and dishes on school cafeteria menus would in fact work out. This has helped create a good practice model which includes local traditional dishes and products in the cafeteria offer.
Area: Primorsko-notranjska (Gorenjska, Obalno-kraška, Friuli Venezia Gulia, Veneto, Emilia Romania)
- Indicative project value: EUR 866,000
- Indicative EU contribution (ERDF): EUR 735,000
PROGRAM: P.E.S.C.A./ EU PROJEKT, MOJ PROJEKT
Postojna (tržnica), 10. 6. 2017
Dogajanje bo potekalo od 9. do 12. ure:
- pripravljanje in postrežba 6 jedi PESCA s strani učencev,
- predstavitev šestih jedi PESCA s strani učencev v sodelovanju z Rihardom Bašo,
- vodena degustacija jedi PESCA,
- predstavitev projekta PESCA in rezultatov,
- kulturne točke (nastop Postojnskih harmonikašev, Jasenski Kerglci (ljudska glasba), nastop otroške folklorne skupine, Otroci z Majlonta iz Postojne, KD Tuščak otroška folklorna skupina, nastop postojnskih harmonikašev in predice na kolovratih),
- spremljevalni in zabavni program.