Projekt je združil eno gastronomsko in zgodovinsko kulturo treh območij - ozemlje Furlanije Julijske krajine, del Benečije (Pokrajini Padova in Benetke) in nekatere slovenske regije (Goriška in Obalno-kraška regija). Njegov namen je bil izboljšati pokrajinsko in deželno konkurenčnost gospodarstva s tesnim sodelovanjem turističnega in kulturnega sektorja. S promocijo tematskih poti, ki bi ovrednotenje tipičnih lokalnih izdelkov umestile v zgodovinsko kulturni kontekst, so želeli ovrednotiti turistične, kmetijske, zgodovinske, kulturne in gospodarske posebnosti območja. Tako so med drugim so pripravili spletni portal vinskih kleti v Goriških Brdih in sofinancirali več aktivnosti na temo vinogradništva in oljkarstva. Glavni cilj projekta je bil razvoj trajnostnega turizma v obmejnih podeželskih območjih, ki temelji na povezavi med izdelki in tipičnimi lokalnimi jedmi ter naravno in kulturno dediščino.
Okvirna vrednost projekta: 1,2 milijona evrov
Okviren EU prispevek: 1 milijon evrov
Foto: Črt Slavec