S piškotki izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo. Z uporabo naših storitev se strinjate z uporabo piškotkov. V redu Piškotki, ki jih uporabljamo Kaj so piškotki?

Dan evropskega sodelovanja praznovali tudi v čezmejnem Geoparku Karavanke

Dan evropskega sodelovanja praznovali tudi v čezmejnem Geoparku Karavanke

Mežica (Slovenija) in Peca (Avstrija), 21. september 2018 – Slovenija s sosednjo Avstrijo uresničuje številne uspešne čezmejne projekte, med katerimi so tudi projekti EUfutuR, NaKult in Nature Game. Njihove prve rezultate so spoznali tudi udeleženci današnjega čezmejnega izleta v Geopark Karavanke. Gre za enega od treh dogodkov, ki ga v okviru letošnjega Dneva evropskega sodelovanja soustvarja Služba Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko (SVRK).

Dogodka, ki so ga v soorganizaciji pripravili SVRK, Deželna Vlada Koroške (Amt der Kärntner Landesregierung) in projektni partner Arge Geopark Karawanken, se je udeležilo več kot 350 udeležencev. V Mežici na Koroškem jih je uvodoma pozdravila mag. Nina Seljak, vodja organa upravljanja čezmejnega sodelovanja Interreg V-A Slovenije-Avstrija v obdobju 2014–2020 s SVRK. Poudarila je pomen čezmejnih programov za skladen, uravnotežen in trajnostni razvoj sodelujočih držav ter njihov prispevek k uresničevanju osrednjega cilja kohezijske politike Evropske unije povečanju ekonomske in socialne kohezije. »Tudi v okviru letošnjega Dneva evropskega sodelovanja želimo z dogodki, kot je današnji tukaj na Koroškem, pokazati, da nas skupne meje povezujejo«, je še dodala.

Dobrodošlici, ki sta jo zbranim zaželela mag. Suzana Fajmut Strucl, direktorica Podzemlja Pece d.o.o., in Gerald Hartman, direktor Geoparka Karawanke, je sledil ogled mežiškega rudnika pod Peco in predstavitev projekta EUfutuR, sofinanciranega s sredstvi Evropskega sklada za regionalni razvoj v okviru Programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija-Avstrija. Udeleženci so se nato z vzpenjačo povzpeli na Peco. Po predstavitvi projektov NaKult in Nature Game ter kratkem panoramskem sprehodu sta udeležence pozdravila in nagovorila predstavnika avstrijske in slovenske strani, predsednik deželnega parlamenta župan Jakob Strauß in Dimitrij Pur, namestnik vodje organa upravljanja. Dogodek se je zaključil s skupnim druženjem pred kočo na Peci.

Dogodki ob Dnevu evropskega sodelovanja (European Cooperation Day – EC Day), ki potekajo pod pokroviteljstvom Evropske komisije in programa INTERACT, letos potekajo že sedmo leto zapored. Z letošnjim sloganom “Painting our future together" želijo organizatorji dogodkov še dodatno poudariti pomen dosežkov evropskih regij in držav pri čezmejnem sodelovanju in vpliv le-teh pri oblikovanju skupne prihodnosti znotraj meja Evropske unije.

FOTO:Geopark Karavanke

Deli to novico z ostalimi