S piškotki izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo. Z uporabo naših storitev se strinjate z uporabo piškotkov. V redu Piškotki, ki jih uporabljamo Kaj so piškotki?

Evropska sredstva za energetsko prenovo osmih stavb v lasti Republike Slovenije

Evropska sredstva za energetsko prenovo osmih stavb v lasti Republike Slovenije

Ljubljana, 26. april 2018Služba Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, organ upravljanja za evropske strukturne sklade in Kohezijski sklad, je izdala odločitve o finančni podpori za štiri projekte energetske sanacije objektov v lasti Republike Slovenije. Z evropskimi kohezijskimi sredstvi programskega obdobja 2014–2020 bo tako energetsko saniranih pet stavb Ministrstva za kulturo (Narodna in univerzitetna knjižnica, Cankarjev dom, Slovenska filharmonija, Narodni muzej Slovenije in Slovensko narodno gledališče), Splošna bolnišnica Novo mesto (SB Novo mesto), Tehniški šolski center Maribor (TŠC Maribor) in Gimnazija Kranj.

V pilotni projekt energetske sanacije objektov Ministrstva za kulturo so vključene prenove Narodne in univerzitetne knjižnice, Cankarjevega doma, Slovenske filharmonije in Narodnega muzeja Slovenije v Ljubljani ter Slovenskega narodnega gledališča v Mariboru. Na objektih bo zamenjano stavbno pohištvo, zunanje stene in podstrešja pa bodo toplotno izolirana. Zamenjani bodo primarni energetski sistemi in energent ter vgrajena varčna razsvetljava. V tem okviru bo celovito energetsko prenovljenih dobrih 55.000 m2 neto tlorisne površine v skupni investicijski vrednosti nekaj več kot štiri milijone evrov. Kohezijski sklad EU bo prispeval nekaj več kot 1,4 milijona evrov.

Več informacij: Ministrstvo za kulturo.

V okviru celovite energetske prenove stavb SB Novo mesto bosta prenovljena dva objekta, in sicer kuhinja z restavracijo ter uprava s pralnico in kotlovnico. Na obeh stavbah bodo prenovljeni fasada in okna, sanirani bodo vkopani zidovi in temelji. Na stavbi kuhinje z restavracijo bo izvedena toplotna izolacija stropa proti strehi, vgrajene bodo žaluzije, na stavbi uprave s pralnico in kotlovnico pa bo urejena klimatizacija z rekuperacijo. Vgrajeni bodo novi kotli in izvedena sanacija povezovalnih cevovodov. Izvedena bo tudi prenova razsvetljave ter posodobljen centralni nadzorni sistem. Za naložbo v skupni vrednosti dobrega 1,3 milijona evrov, bo Kohezijski sklad prispeval 180.000 evrov.

Več informacij: Ministrstvo za zdravje.

V okviru celovite energetske prenove TŠC Maribor bosta prenovljeni glavna stavba in dijaški dom. Zamenjano bo stavbno pohištvo, izvedeni toplotna izolacija zunanjih sten in podstrešja ter zamenjava primarnega energetskega sistema in energenta ter urejena varčna razsvetljava. Za naložbo v skupni vrednosti nekaj več kot milijon evrov, bo Kohezijski sklad prispeval nekaj več kot 350.000 evrov evropskih sredstev.

Več informacij: Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport.

V okviru energetske prenove objekta Gimnazije Kranj bo zamenjano stavbno pohištvo, izvedena bo toplotna izolacija tal, vgrajeni bodo termostatski ventili in izvedeno hidravlično uravnovešenje sistema ter prezračevalne naprave z rekuperacijo. V telovadnici in večnamenskem prostoru bo obstoječa razsvetljava nadomeščena z učinkovitejšo. Vzpostavljen bo monitoring porabe energije in vgrajen centralni nadzorni sistem, ki bo omogočal regulacijo posameznih naprav in optimiranje njihovega delovanja. Za naložbo v skupni vrednosti nekaj več kot 666.000 evrov, bo Kohezijski sklad prispeval dobrih 185.000 evrov.

Več informacij: Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport.

 

Foto: Klemen Razinger

Deli to novico z ostalimi