S piškotki izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo. Z uporabo naših storitev se strinjate z uporabo piškotkov. V redu Piškotki, ki jih uporabljamo Kaj so piškotki?

Evropska sredstva za vzpostavitev projektne enote za izvedbo deinstitucionalizacije

Evropska sredstva za vzpostavitev projektne enote za izvedbo deinstitucionalizacije

Ljubljana, 28. avgust 2018 – Služba Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, organ upravljanja za evropske strukturne sklade in Kohezijski sklad, je izdala odločitev o finančni podpori za projekt »Vzpostavitev projektne enote za izvedbo deinstitucionalizacije«. Skupna višina sredstev, namenjenih za projekt, je 1,02 milijona evrov, od tega bo Evropski socialni sklad prispeval dobrih 816.000 evrov. Prispevek na območju kohezijska regija Vzhodna Slovenija znaša 530.000 evrov, na območju kohezijska regija Zahodna Slovenija pa slabih 490.000 evrov. 

Namen projekta je zagotoviti podlage za zaključek procesa in vzpostavitev celostnega sistema deinstitucionalizacije v Sloveniji, katere cilj je, da pomoči potrebni čim dlje ostanejo v svojem okolju. Slednje bo omogočilo, da bodo lahko (ob ustrezni podpori in pomoči izvajalcev zdravstvenih in socialnih storitev dolgotrajne oskrbe v skupnosti) čim dlje ostali v svojem okolju, oziroma, da se bo del tistih ljudi, ki ne zmorejo samostojno živeti in trenutno uporabljajo storitve v institucijah, glede na posameznikovo izbiro, iz institicionaliziranih oblik oskrbe vrnil v skupnost. Vzpostavitev celovitega sistema deinstitucionalizacije bo pozitivno prispevala k večji socialni vključenosti uporabnikov storitev dolgotrajne oskrbe in zmanjšanju tveganja revščine. 


Ključni cilj projekta je vzpostavitev projektne enote na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (investitor), ki bo v sodelovanju s projektnim partnerjem, Inštitutom RS za socialno varstvo, proučila stanje na področju deinstitucionalizacije v Sloveniji. Projektna enota bo opredelila področja deinstitucionalizacije, ki jih je potrebno še urediti, pripravila zakonske osnutke in nacionalne strategije, ki bodo omogočile usklajeno izvajanje aktivnosti na tem področju. 


Več informacij: Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Deli to novico z ostalimi