S piškotki izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo. Z uporabo naših storitev se strinjate z uporabo piškotkov. V redu Piškotki, ki jih uporabljamo Kaj so piškotki?

Facility Point Plus - krepitev sodelovanja na območju jadransko-jonske regije

Facility Point Plus - krepitev sodelovanja na območju jadransko-jonske regije

Albanija, Bosna in Hercegovina, Črna gora, Hrvaška, Grčija, Italija, Srbija in Slovenija se v okviru Strategije Evropske unije za jadransko in jonsko regijo (EUSAIR) povezujejo na področju modre rasti, transporta in energetike, kakovosti okolja ter trajnostnega turizma. Sloveniji je bilo skupaj z Bosno in Hercegovino zaupano koordiniranje stebra o kakovosti okolja. Sicer pa sta za vsako od teh področij določeni dve državi koordinatorki, država članica EU in država nečlanica.

Podpora izvajanju EUSAIR je projekt »Dodatna podpora upravljavskim strukturam Strategije EU za jadransko-jonsko regijo«, na kratko Facility Point Plus, ki je razdeljen na dva vsebinska sklopa. Prvi zadeva pripravo strateških projektov, ki praviloma pokrivajo vsaj dve področji oziroma stebra strategije, drugi pa krepitev zmogljivosti upravljavskih struktur strategije, zlasti Upravnega odbora strategije in članov tematskih delovnih skupin po posameznih stebrih.

V  tem okviru je bila 5. in 6. junija 2018 v Tolminu izvedena delavnica za nacionalne koordinatorje, ki so vključeni v delo Upravnega odbora strategije. Udeleženci iz Bosne in Hercegovine, Grčije, Italije in Slovenije so razpravljali o skupnih izzivih za izboljšanje sodelovanja med državami, vključenimi v EUSAIR. To je bila druga v nizu delavnic v sklopu krepitve zmogljivosti s ciljem priprave in izvedbe akcijskega načrta za krepitev institucionalnih zmogljivosti v jadransko-jonski regiji.

Slovenija ima v okviru strategije vidnejšo vlogo. Poleg projekta Facility Point Plus ji je bila zaupana vloga vodilnega partnerja v mednarodnem strateškem projektu EUSAIR Facility Point. Glavni cilj tega projekta je omogočiti podporo pri koordinaciji in izvajanju strategije preko krepitve institucionalnih zmogljivosti javnih uprav držav, ki sodelujejo v strategiji, ter podporo pri razvijanju skupnih prednostnih nalog strategije.

Več informacij: Strategija EU za jadransko in jonsko regijo

Deli to novico z ostalimi