S piškotki izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo. Z uporabo naših storitev se strinjate z uporabo piškotkov. V redu Piškotki, ki jih uporabljamo Kaj so piškotki?

Junaki zime v Mariboru

Junaki zime v Mariboru

Maribor, 4. oktober 2018 – Služba Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko (SVRK), Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) ter Smučarska zveza Slovenije (SZS) so danes na Mariborskem Pohorju organizirali dogodek Z EU sredstvi do športnih uspehov – Junaki zime v Mariboru. V sodelovanju s športnicami in športniki Smučarske zveze Slovenije so več kot 300 otrok iz mariborskih osnovnih šol, tudi skozi programe, ki jih Slovenija izvaja v okviru evropske kohezijske politike 2014–2020, opozarjali na pomembnost gibanja in zdravega življenjskega sloga. Otroci so jih spoznavali na kvizu, športniki pa so jim predstavili tudi različne panoge in opremo. Dogodek je podprl in se ga udeležil tudi minister za razvoj, strateške projekte in kohezijo, Marko Bandelli.

Otroci so spoznali, da Slovenija zdrav življenjski slog spodbuja tudi skozi projekte in programe, ki se sofinancirano s sredstvi evropske kohezijske politike, na primer s programoma Zdrav življenjski slog in Mladi za mlade. Prvi je eden opaznejših na področju zdravja in socialne vključenosti za osnovnošolske otroke, ki ga sofinancira Evropski socialni sklad in prispeva tudi k zmanjševanju socialne izključenosti in neenakosti v zdravju. Program ima izjemno pozitivne učinke na gibalno zmogljivost, telesne značilnosti, vključenost v športni program, odnos do učinkov športa na osebnostni razvoj, elemente, ki sestavljajo oceno zdravja. S tem povezan pa je tudi program Mladi za mlade, s katerim zagotavljamo spodbude za zaposlitev mladih diplomantov športne smeri na področju športne vzgoje ali kineziologije. V okviru teh zaposlitev se izvaja strokovno vodena športna vadba za dijake in študente, to pa bo med drugim pozitivno vplivalo na njihovo gibalno-zdravstveno stanje in s tem v prihodnosti na delovno učinkovitost ter gospodarski in družbeni razvoj.

Ta dva programa se pridružujeta več kot 8000 projektom, tudi s področja športne infrastrukture, ki jih je Slovenija doslej uresničila s pomočjo evropskih sredstev. Večjim in bolj prepoznavnim sofinanciranim projektom, kot so Nordijski Center Planica, Športni dvorani Podmežakla in Bonifika, Stadion Stožice in Gimnastični Center Ljubljana, se pridružujejo tudi številni manjši. Z evropskimi sredstvi je bil namreč prenovljen tudi stadion Ljudski vrt v Mariboru, zgrajena krožno-kabinska vzpenjača na Mariborsko Pohorje, pa 6-sedežnica Pisker II s smučiščem Ušankovo I, Smučarsko-tekaški center na Rogli, športna dvorana v Kidričevem in še mnogi drugi projekti.

Deli to novico z ostalimi