S piškotki izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo. Z uporabo naših storitev se strinjate z uporabo piškotkov. V redu Piškotki, ki jih uporabljamo Kaj so piškotki?

Ministrica Smerkolj z evropsko komisarko Creţu ob ogledu Narodne galerije o koriščenju EU sredstev

Ministrica Smerkolj z evropsko komisarko Creţu ob ogledu Narodne galerije o koriščenju EU sredstev

Ljubljana, 26. april 2018 – Ministrica za razvoj, strateške projekte in kohezijo Alenka Smerkolj, ki opravlja tekoče posle, se je v Narodni galeriji v Ljubljani srečala z evropsko komisarko za regionalno politiko Corino Creţu. Komisarka se v Sloveniji mudi na delovnem obisku, v okviru katerega se udeležuje konference Dnevi TEN-T, ki jo na Gospodarskem razstavišču organizira Evropska komisija.

Ministrica Smerkolj je komisarko Creţu povabila k ogledu prostorov Narodne galerije, ki so bili obnovljeni z evropskimi sredstvi preteklega programskega obdobja. Za uresničitev slabih 14 milijonov evrov vredne naložbe, v okviru katere je bila opravljena rekonstrukcija objekta Narodne galerije s pripadajoči zunanjo komunalno ureditvijo, je Evropski sklad za regionalni razvoj prispeval 11,4 milijona evrov. Dolgoročno urejeno je bilo področje razstavnih prostorov za postavitev stalnih in specialnih zbirk ter depojev, prav tako pa so bili zagotovljeni ustreznejši delovni pogoji za restavratorje in konservatorje ter kvalitetno izvajanje pedagoških in andragoških dejavnosti.

Ob robu obiska, ki ga je gostila direktorica Narodne galerije, dr. Barbara Jaki, je ministrica Smerkolj poudarila, da je ta projekt eden izmed več kot 6000, ki so bili doslej v Sloveniji uresničeni s pomočjo sredstev evropske kohezijske politike. »Čeprav jih velikokrat ne opazimo, pa nas spremljajo praktično na vsakem koraku«, je še povedala Smerkoljeva, ki je dodala, da tudi zaradi sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj, Evropskega socialnega sklada in Kohezijskega sklada, v Sloveniji živimo lepše in boljše. Cilj EU projektov je namreč pomagati ljudem udejanjati njihove poslovne ideje, spodbujati inovativnost in kreativnost, vlagati v znanje, vseživljenjsko učenje in odpirati nova delovna mesta. Kot je povedala, je v okviru izvajanja programskega obdobja 2014–2020 še veliko priložnosti na najrazličnejših področjih – tudi na primer za mlade, ki prvič iščejo zaposlitev, kot za generacijo starejših, ki morajo svoje delovne veščine in znanje prilagoditi novim delovnim potrebam ter razvoju tehnologij. Trenutno je odobrenih za nekaj več kot 60 odstotkov vseh razpoložljivih sredstev – Slovenija jih ima na voljo dobre 3 milijarde evrov – za projekte pa sta angažirani že skoraj 2 milijardi evrov, kar po besedah ministrice pomeni, da je izvajanje v polnem teku.

Sicer pa se je Smerkoljeva komisarki Creţu zahvalila za vso dosedanjo pomoč in sodelovanje Evropske komisije, ki se ga nadeja tudi v prihodnje. V luči pogajanj glede prihodnjega večletnega finančnega okvira 2021–2027, ki so v teku, je Smerkoljeva še izrazila prepričanje, da bodo kohezijska sredstva tudi v naslednjem obdobju pomemben vzvod skupnega razvoja, ki bo dvignil kvaliteto življenja in še bolj utrdil vlogo Slovenije v EU in svetu.

Deli to novico z ostalimi