S piškotki izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo. Z uporabo naših storitev se strinjate z uporabo piškotkov. V redu Piškotki, ki jih uporabljamo Kaj so piškotki?

Ob Dnevu evropskega teritorialnega sodelovanja kolesarili po Porabju

Ob Dnevu evropskega teritorialnega sodelovanja kolesarili po Porabju

Szentgotthárd/Monošter, 17. september 2018 – Slovenija s sosednjo Madžarsko uresničuje številne uspešne čezmejne projekte, med katerimi je tudi projekt Green Exercise. Njegove prve rezultate so spoznali tudi udeleženci sobotnega kolesarjenja po Porabju, ki je potekalo v okviru letošnjega Dneva evropskega teritorialne sodelovanja. Dogodek so organizirali Služba Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko (SVRK), organ upravljanja za program čezmejnega sodelovanja Slovenije z Madžarsko v obdobju 2014–2020, v sodelovanju s partnerji projekta Green Exercise in organizatorji 13. rekreativnega kolesarskega maratona Goričko-Raab- Őrszég.

Pod pokroviteljstvom Evropske komisije in programa INTERACT po vsej Evropi že sedmo leto zapored potekajo prireditve ob Dnevu evropskega sodelovanja (ECday). Dogodki v okviru letošnjega ECday 2018 potekajo pod sloganom “Painting our future together", s čimer želijo organizatorjih dogodkov poudariti pomen dosežkov evropskih regij in držav pri čezmejnem sodelovanju. Projekti, ki se izvajajo v tem okviru, pomembno vplivajo na kakovost bivanja prebivalcev na obmejnih območjih in prinašajo dolgoročne učinke na področju gospodarstva, turizma, sodelovanja kot tudi ohranjanja bogate naravne in kulturne dediščine. 

Skupina 150 udeležencev kolesarjenja iz Slovenije in Madžarske se je zbrala v Monoštru na Madžarskem. Uvodoma so jih pozdravili dr. Csaba Nément, predstavnik Narodnega parka Őrszég,  Aleš Mrkela, vodja Programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija-Madžarska in generalni konzul Republike Slovenije v Monoštru Boris Jesih. Sledila je predstavitev projekta Green Exercise, ki je sofinanciran s sredstvi Evropskega sklada za regionalni razvoj v okviru Programa sodelovanja Slovenija-Madžarska. Projektni partnerji se v njegovem okviru prizadevajo za skupno promocijo obstoječe čezmejne kulturne in naravne turistične ponudbe slovensko-madžarskega obmejnega prostora, kar dopolnjujejo s posebnim poudarkom na zdravem življenjskem slogu in trajnostnem načinu prevoza (predvsem kolesarjenje).

V nadaljevanju so se udeleženci podali na kolesarjenje po območju med slovensko in madžarsko mejo, ki je potekalo dveh turah, krajši 35 km in daljši 90 km. Krajša razdalje je udeležence vodila od Slovenskega kulturnega in informacijskega centra v Monošteru do slovensko-madžarske meje v Čepincih. Sledil je povratek do Monoštra, z drugim vmesnim postankov v Dolnjem Senik/Alsószölnök, kjer je bil v okviru projekta Green Exercise vzpostavljen Zeleni park Dolnji Senik. Daljša tura je udeležence vodila od Monoštra do slovensko madžarske meje na Hodošu in druge postojanke v Markovih, kjer so v okviru projekta vzpostavili Hostel – Peterloug. Sledilo je kolesarjenje do naslednjega postanka na gradu Goričko in nato povratek do Monoštra preko mejnega prehoda Martinje z zadnjim postankom v Zelenem parku Dolnji Senik.

Dogodek je predstavljal lepo priložnost za izmenjavo izkušenj, mnenj in seveda druženje predstavnikov različnih institucij in javnosti. 

Deli to novico z ostalimi