S piškotki izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo. Z uporabo naših storitev se strinjate z uporabo piškotkov. V redu Piškotki, ki jih uporabljamo Kaj so piškotki?

Partnerji projekta Retrace na dogodku Krožne regije na poti

Partnerji projekta Retrace na dogodku Krožne regije na poti

Bruselj, 23. marec 2018 – Z dogodkom »Krožne regije na poti - pogled v kohezijsko politiko po letu 2020« so projektni partnerji včeraj v Bruslju zaključili prvo fazo projekta Retrace, v katerem sodeluje tudi Služba Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko (SVRK). Projektni partnerji so na dogodku predstavili prve rezultate projekta. V okviru razprave o vlogi krožnega gospodarstva pri oblikovanju regij je zbrane nagovoril tudi dr. Janez Potočnik, nekdanji evropski komisar in sopredsedujoči Mednarodnemu panelu za vire.

S ciljem predstavitve rezultatov je vodilni partner projekta Retrace (A Systemic Approach for Regions Transitioning towards a Circular Economy), Univerza Politecnico di Torino, v Bruslju gostil medregionalni dogodek. Preko spoznavanja primerov dobrih praks sistemskega oblikovanja, kot metode za prehod v krožno gospodarstvo in aktivne razprave partnerjev iz partnerskih regij iz Italije, Španije, Francije, Romunije in Slovenije, je tekom izvajanja projekta izšel tudi metodološki vodnik uporabe sistemskega pristopa za oblikovalce politik, dostopen tudi v elektronski obliki: Methodological Guide to Systemic Design for Policy Making: a Circular Europe on the Way. Vodnik lahko pomaga oblikovalcem politik pri vključevanju sistemskega pristopa v zahtevne procese oblikovanja razvojnih politik. Na dogodku je bila predstavljena tudi publikacija z naborom 30 najboljših praks krožnega gospodarstva, identificiranih v okviru projekta.

Na dogodku so sodelovali različni razpravljalci. Predstavnik Direktorata Evropske komisije (EK) za rast, Michal Kubicki, je poudaril, da se zavedajo vrzeli, ki so jih identificirali partnerji projekta Retrace in si s svojim delom prizadevajo za njihovo odpravo. Krožno gospodarstvo je tako eden od stebrov lani sprejete Industrijske strategije EU, ki proučujejo tudi možnosti oblikovanja ustreznih fiskalnih ukrepov za hitrejši prehod v krožno gospodarstvo. Med nadaljnje korake se uvršča tudi razmislek o vključevanju vsebin krožnega gospodarstva kohezijsko politiko EU po letu 2020.

V okviru razprave o vlogi krožnega gospodarstva pri oblikovanju regij je zbrane nagovoril tudi nekdanji komisar dr. Janez Potočnik, ki je poudaril, da smo že na več področjih prekoračili nosilno sposobnost planeta. Trenutni model proizvodnje in potrošnje ob naraščajoči rasti prebivalstva vodi v nadaljnjo degradacijo okolja. Finančnemu kapitalu se še vedno pripisuje veliko vrednost, medtem ko se zanemarja pomen socialnega in naravnega kapitala. Dr. Potočnik je poudaril pomen doseganja Ciljev trajnostnega razvoja v okviru Agende 2030.

Predstavnica direktorata EK za okolje, vodja področja za krožno gospodarstvo, Paola Migliorini, je poudarila, da so izvedli že večino ukrepov iz Akcijskega načrta EU za krožno gospodarstvo.  Izpostavila je ključne elemente in cilje nove Strategije EU za plastiko ter pobude, ki jih nameravajo izvesti na področju preseka med predpisi s področja kemikalij, in odpadkov. Poudarila je tudi vlogo, ki jo ima krožno gospodarstvo pri ustvarjanju delovnih mest. Predstavnica Direktorata EK za notranji trg, industrijo, podjetništvo in SME Eva Revilla Peñaranda je zaključila popoldanski del dogodka s predstavitvijo aktivnosti na področju oblikovanja grozdov in podpore, ki jo na tem področju nudi EK.

V drugi fazi izvajanja projekta Retrace, ki bo trajala do marca 2020, se bodo projektni partnerji ukvarjali predvsem z izvajanjem akcijskih načrtov uporabe sistemskega oblikovanja za prehod v krožno gospodarstvo v posamezni regiji.

 

Deli to novico z ostalimi