S piškotki izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo. Z uporabo naših storitev se strinjate z uporabo piškotkov. V redu Piškotki, ki jih uporabljamo Kaj so piškotki?

Predstavniki nacionalnih kontrolnih enot iz Madžarske, Avstrije, Hrvaške in Slovenije na usposabljanju za uporabo orodja za oceno tveganja Arachne

Predstavniki nacionalnih kontrolnih enot iz Madžarske, Avstrije, Hrvaške in Slovenije na usposabljanju za uporabo orodja za oceno tveganja Arachne

Ljubljana, 5. julij 2018 – Služba Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko v vlogi organa upravljanja (OU) in skupnih sekretariatov (SS) za programe čezmejnega sodelovanja Interreg V-A Slovenija-Madžarska, Interreg V-A Slovenija-Avstrija in Interreg V-A Slovenija-Hrvaška sta včeraj organizirala usposabljanje za nacionalne kontrolorje za uporabo orodja za podatkovno rudarjenje in oceno tveganja Arachne.

Delavnice se je udeležilo več kot 40 predstavnikov nacionalnih kontrolnih enot iz Avstrije, Madžarske, Hrvaške in Slovenije ter  revizijski organ, Urad za nadzor proračuna RS. Predstavniki organa upravljanja in skupnega sekretariata so predstavili funkcionalnosti orodja, ki s podatkovnim rudarjenjem s pomočjo javno dostopnih podatkov o podjetjih, osebah, pogodbah in projektih določi stopnjo tveganja za partnerje in projekte v sedmih različnih kategorijah indikatorjev. 

Usposabljanje bo pripomoglo k širitvi uporabe orodja Arachne na nivo nacionalnih kontrolorjev in zavedanju pomembnosti odpravljanja tveganj za nastanek goljufij, konfliktov interesov in nepravilnosti.

Ob tem je bilo izpostavljeno kooperativno sodelovanje med organom upravljanja in nacionalnimi kontrolnimi enotami, kar tudi prispeva k uspešnosti izvajanja programov. Po deležu razdeljenih  programskih sredstev (več kot 90 odstotkov) in višini  izplačil segajo omenjeni trije čezmejni programi nad povprečje programov evropskega teritorialnega sodelovanja na ravni EU.   

Deli to novico z ostalimi