S piškotki izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo. Z uporabo naših storitev se strinjate z uporabo piškotkov. V redu Piškotki, ki jih uporabljamo Kaj so piškotki?

Študenti zgodovine raziskovali evropsko kohezijsko politiko

Študenti zgodovine raziskovali evropsko kohezijsko politiko

Letošnje študijsko leto mineva v duhu sodelovanja med Službo vlade republike Slovenije za razvoj in evropsko kohezijsko politiko ter Oddelkom za zgodovino Filozofske fakultete v Ljubljani. Temeljni del sodelovanja je seznanitev študentov s pomenom evropske kohezijske politike ter spodbujanje raziskav zgodovine evropske kohezijske politike v Sloveniji.

Študenti pri seminarju Zgodovina ideje evropskega povezovanja na magistrski stopnji študija so se posvetili štirim sklopom raziskav, in sicer:

  • Kohezijska politika Evropske unije: predpristopna pomoč (IPA) in prva finančna perspektiva (2000-2006)
  • Druga finančna perspektiva (2007-2013) in regionalna razdelitev Slovenije
  • Tretja finančna perspektiva (2014-2020) in kritika kohezijske politike v Sloveniji

Vsi seminaristi so predmet tudi uspešno zaključili.

Sicer pa je na Oddelku za zgodovino potekal tudi doktorski seminar z udeleženci iz držav nekdanje Jugoslavije na temo Moja doktorska disertacija in arhivsko gradivo. Doktorande so spremljali tudi njihovi mentorji, ugledni zgodovinarji dr. Božo Repe in dr. Kornelija Ajlec iz Slovenije, dr. Tvrtko Jakovina iz Zagreba in dr. Aleksandar Životić iz Beograda. V okviru dvodnevnega seminarja je bila organizirana tudi strokovna ekskurzija v Pivko, kjer so si seminaristi Zgodovine ideje evropskega povezovanja in udeleženci doktorske delavnice ogledali  s strani EU sofinancirane projekte - Vojaški park Pivka in nove odprte depoje treh nacionalnih muzejev: Narodnega muzeja Slovenije, Muzeja novejše zgodovine Slovenije in Tehničnega muzeja Slovenije. Predstavniki vseh štirih ustanov so udeležencem nudili strokovno vodstvo, prav tako pa so jim posebej predstavili pridobivanje evropskih kohezijskih sredstev, ki so jih porabili za ureditev prostorov in muzejskih zbirk.

Deli to novico z ostalimi