S piškotki izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo. Z uporabo naših storitev se strinjate z uporabo piškotkov. V redu Piškotki, ki jih uporabljamo Kaj so piškotki?

Mestna muzejska zbirka Črnomelj

Uresničitev več kot šest desetletij starih načrtov in želja po vzpostavitvi primernega prikaza bogate preteklosti osrednje belokranjske naselbine

Projekt je v degradiranem mestnem jedru starodavnega Črnomlja omogočil obnovo stavbe iz leta 1847, kjer je bil rojen pesnik in pisatelj Miran Jarc. Vzpostavljena je bila stalna muzejska zbirka »Črnomelj na prepihu tisočletij«, ki prikazuje 3200 let preteklosti Črnomlja skozi arheološke predmete, grafične prikaze, rekonstrukcije in bogato besedilo. Projekt je zajemal vrsto faz in opravil, od začetnih arheoloških raziskav, obnove stavbe, restavracije poslikav iz konca 19. stoletja in končno postavitve stalne muzejske zbirke. Gre za uresničitev več kot šest desetletij starih načrtov in želja po vzpostavitvi primernega prikaza bogate preteklosti osrednje belokranjske naselbine. Projekt je vzpostavil kulturno točko, kjer se z zanimivo preteklostjo Črnomlja srečajo tako domačini kakor obiskovalci mesta. Poleg stalne razstave ponuja tudi redni program predavanj priznanih strokovnjakov iz različnih področij in delavnice za otroke ter tako starejšim kot mlajšim prebivalcem približuje preteklost in orisuje prihodnost. S sodelovanjem na vseh kulturnih prireditvah v mestu soustvarja tudi utrip mesta.

Okvirna vrednost projekta: 1,1 milijona evrov
Okviren EU prispevek: 936.000 evrov

PROGRAM DOGODKA

Sobota, 19. september 2015 od 08.00 do 22.00

Dan odprtih vrat Mestne muzejske zbirke Črnomelj

16.00–18.00 Otroška delavnica z Vito Jankovič "Spoznajmo in narišimo prazgodovinski Črnomelj"

18.00–19.00 Predstava za najmlajše "Čarodej Jani, otroci nasme-Jani"

20.00 Predavanje dr. Janeza Dularja "Dolenjska in Bela krajina v železni dobi"

Zbirno mesto: Mestna muzejska zbirka Črnomelj

FOTO: Aleksander Ostan