S piškotki izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo. Z uporabo naših storitev se strinjate z uporabo piškotkov. V redu Piškotki, ki jih uporabljamo Kaj so piškotki?

Plečnikova hiša

O PROJEKTU Plečnikova hiša – biser slovenske kulturne dediščine 20. stoletja

Plečnikova hiša, med leti 1921 in 1957 dom slovenskega arhitekta Jožeta Plečnika, je kot muzej odprta od leta 1974 in omogoča intimni vpogled v Plečnikov ustvarjalni svet. V letih 2013–2015 je hiša doživela celovito konservatorsko, restavratorsko in arhitekturno prenovo, po kateri je prvič v celoti dostopna obiskovalcem. Poleg arhitektovega originalno ohranjenega domovanja hišo dopolnjujejo muzejska postavitev o Plečnikovem opusu in življenju, vzpostavljen je študijski center, urejeni so tudi prostori za občasne razstave in predstavitveno-izobraževalne programe.

Okvirna vrednost projekta: 2,3 milijona evrov

Okviren EU prispevek: 1,1 milijona evrov

FOTO: Andrej Peunik/Muzej in galerije mesta Ljubljane

OKVIREN PROGRAM DOGODKA

Kdaj: 18. 5. 2019, od 10:00 do 18:00

Kje: Plečnikova hiša, Karunova 4–6, Ljubljana

V Plečnikovi hiši se akciji EU projekt, moj projekt pridružujejo na Mednarodni muzejski dan, 18. maj. To soboto je Plečnikova hiša odprta od 10:00 do 18:00, vstop vanjo je prost, obiskovalci pa si lahko ogledate:

10.00–18.00 Plečnikov NUK, občasna razstava
29. januarja 1944 je na Narodno in univerzitetno knjižnico strmoglavilo letalo ter močno poškodovalo komaj zgrajeni Plečnikov ‘ponos Ljubljane’. 75. obletnico nesrečnega dogodka v Plečnikovi hiši obeležujemo z razstavo, ki smo jo pripravili v sodelovanju z NUK.

11.00 Po Plečnikovi kulturni aleji, voden ogled s kustosinjo Ano Porok po Ljubljani*

Izpred Plečnikove hiše na Karunovi v Trnovem bomo krenili proti Trnovskemu mostu in si ogledali Plečnikovo edinstveno ureditev trga nad vodo. Pot bomo nadaljevali proti osrednji ljubljanski kulturni aleji – Vegovi ulici, kjer se bomo ustavili pred Križankami, Ilirskim stebrom z Napoleonovim spomenikom ter Narodno in univerzitetno knjižnico. Spregovorili bomo še o Plečnikovi ureditvi Kongresnega trga in vodstvo zaključili v parku Zvezda. Vodstvo traja približno uro in pol; število udeležencev je omejeno na 20 oseb; obvezne prijave.*

10.00–18.00 Plečnik., stalna razstava
Razstava osvetljuje arhitektove velike in manjše, realizirane in nerealizirane arhitekturne projekte, predstavlja originalne predmete, makete, skice in načrte ter odpira vpogled v Plečnikovo zasebno življenje.

10.00–18.00 Raziščite skrivnosti Plečnikovega vrta, doživljajsko raziskovanje za otroke in odrasle

Plečnikov vrt je arhitektu služil kot miren prostor navdiha in še danes na njem najdemo vrsto zanimivih zakladov. Podajte se na raziskovanje Plečnikovega vrta, kjer vas čakajo različna senzorična doživetja.

10.00–18.00 Vodeni ogledi originalnega Plečnikovega domovanja*
Plečnikovo domovanje si lahko ogledate le z vodenim ogledom (samostojni ogledi niso možni); 15-minutna vodstva bodo potekala za skupine do 7 ljudi.*

10:00–18:00 Okna naj bodo bela, bela, čista, predvajanje dokumentarnega filma o obnovi Plečnikove hiše, 2013–2015
Film z naslovom ''Okna naj bodo bela, bela, čista'' – to naj bi bile po pričevanju Plečnikove gospodinje Urške Luzar zadnje besede arhitekta Jožeta Plečnika – je posnel filmski ustvarjalec in fotograf Tone Stojko, nastal pa je v produkciji Muzeja in galerij mesta Ljubljane.

*Obvezne prijave sprejemajo izključno od srede, 15. 5., do petka, 17. 5. 2019, od 8.00 do 14.00 na [email protected].