Projekt je združil eno gastronomsko in zgodovinsko kulturo treh območij - ozemlje Furlanije Julijske krajine, del Benečije (Pokrajini Padova in Benetke) in nekatere slovenske regije (Goriška in Obalno-kraška regija). Njegov namen je bil izboljšati pokrajinsko in deželno konkurenčnost gospodarstva s tesnim sodelovanjem turističnega in kulturnega sektorja. S promocijo tematskih poti, ki bi ovrednotenje tipičnih lokalnih izdelkov umestile v zgodovinsko kulturni kontekst, so želeli ovrednotiti turistične, kmetijske, zgodovinske, kulturne in gospodarske posebnosti območja. Tako so med drugim so pripravili spletni portal vinskih kleti v Goriških Brdih in sofinancirali več aktivnosti na temo vinogradništva in oljkarstva. Glavni cilj projekta je bil razvoj trajnostnega turizma v obmejnih podeželskih območjih, ki temelji na povezavi med izdelki in tipičnimi lokalnimi jedmi ter naravno in kulturno dediščino.
Okvirna vrednost projekta: 1,2 milijona evrov
Okviren EU prispevek: 1 milijon evrov
PROGRAM
Sobota, 11. junij 2016
10.00 – 10.15 Zbiranje v pritličju Lanthierijevega dvorca v Vipavi, na sedežu Univerze v Novi Gorici (partner projekta Heritaste)
10.15 – 11.00 Predstavitev projekta in dvorca ter Univerze v Novi Gorici; ogled informacijske točke in predstavitev publikacij, ki so nastale v okviru projekta HERITASTE
11.00 – 12.00 Krajše predavanje o kulturi pitja vina in predstavitev vipavskih avtohtonih sort v Vinoteki Vipava v centru Vipave (Zavod za Turizem Trg Vipava)
12.00 – 13.00 Vožnja iz Vipavske doline v Goriška Brda (organiziran avtobusni prevoz z vključenim vodenjem – predstavitev Goriške regije in kulturnih
znamenitosti ter kulinarike)
13.00 do 18.30 Doživetje v Goriških Brdih v okviru tradicionalnega praznika češenj, zaključek z ogledom najstarejše kleti v Brdih.
13.00 – 15.00 Obiskali bomo razgledni stolp Gonjače in se sprehodili med vinogradi do srednjeveške vasice Šmartno, kjer si bomo z vodičem ogledali vaško
jedro in cerkev sv. Martina. V Šmartnem bodo v okviru Praznika Češenj postavljene stojnice, na katerih bodo proizvajalci in pridelovalci
domačih izdelkov prikazovali izdelovanje različnih proizvodov.
15.00 – 17.00 Vožnja z avtobusom do Dobrovega, kjer bodo poleg slastnih briških češenj stojnice krasile številne domače kulinarične dobrote.
Na Gradu Dobrovo se bodo odvijali tudi cooking showi.
17.00 – 18.30 Vožnja do Biljane. Ogled najstarejše vinske kleti Dvorec Dorišče in zaključek (degustacija penin in narezek).
18.30 Organiziran prevoz z avtobusom nazaj v Vipavsko dolino.
Foto: Črt Slavec