S piškotki izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo. Z uporabo naših storitev se strinjate z uporabo piškotkov. V redu Piškotki, ki jih uporabljamo Kaj so piškotki?

Slovenski planinski muzej

Predstavitev pomembnejših zgodovinskih in aktualnih dogodkov s področja planinstva, slovenskega planinskega sveta ter najpomembnejšega delovanja Slovencev v njem

Planinstvo in gorništvo v Sloveniji ne predstavlja samo najbolj razširjene športno-rekreativne dejavnosti, pač pa je del slovenske nacionalne identitete, saj segajo začetki organiziranega planinstva v čase narodno-zavednega boja proti nemški prevladi v slovenskih gorah. Skozi stoletja so organizacije, ki so na tem področju delovale, vzpostavile in na raven ostalih alpskih narodov razvile številne dejavnosti od gradnje planinskih koč, gorskega reševanja, vrhunskega alpinizma, vzgoje mladih, varstva gorske narave, izdaje zemljevidov in številnih priročnikov za varnejše gibanje v gorah. Še posebno mesto pa ima tako imenovana planinska kultura, ki poleg izdaje najstarejše slovenske revije Planinski vestnik obsega tudi številne izdaje leposlovnih in strokovnih knjig, filmov in drugega gradiva. Vsa ta dejavnost je predstavljena v okviru stalne razstave v novozgrajeni stavbi Slovenskega planinskega muzeja, ki jo dopolnjujejo občasne tematske razstave, ki še dodatno orišejo pomembnejše zgodovinske ali aktualne dogodke s področja planinstva. Ob ogledu razstav in uvodnega filma, ki obiskovalcem muzeja predstavi slovenski planinski svet in najpomembnejše delovanje Slovencev v njem, pa tudi v gorstvih po svetu, imajo obiskovalci možnost, da interaktivno sodelujejo pri spoznavanju vsebine muzeja. S Slovenskim planinskim muzejem je dostojno predstavljeno zgodovinsko in aktualno dogajanje Slovencev na področju planinstva in gorništva, še posebej vrhunskega alpinizma, hkrati pa muzej pomembno prispeva k obisku Mojstrane kot manj razvitega kraja sicer bolj turistične občine Kranjska Gora. Z organizacijo tematskih večerov ter pestrim pedagoškim programom muzej pomembno prispeva tudi h kulturno-družabnemu življenju v širšem območju.

Okvirna vrednost projekta: 2,9 milijona evrov
Okviren EU prispevek: 1,5 milijona evrov

PROGRAM DOGODKA

Sobota, 19. september 2015 od 9.00 do 20.00

9.00–15.00 Dan odprtih vrat Planinskega muzeja Mojstrana – voden ogled ob 9. uri in 15. uri.

11.00 Planinska ustvarjalnica Aljažev stop
10.30 Film: Zgodovina Aljaževega stolpa »Ta pleh ima dušo«
16.30 Film: Zgodovina Aljaževega stolpa »Ta pleh ima dušo«
19.00 Alpinizem - kulturna in naravna dediščina, predavanje alpinista Vikija Grošlja

Lokacija: Slovenski planinski muzej Mojstrana

Za dogodek prijave niso potrebne

FOTO: Arhiv Slovenskega planinskega muzeja; Tomo Jeseničnik