S piškotki izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo. Z uporabo naših storitev se strinjate z uporabo piškotkov. V redu Piškotki, ki jih uporabljamo Kaj so piškotki?

Park vojaške zgodovine in predstavitev HOP ON HOP OFF turističnega prevoza

O PROJEKTU Park vojaške zgodovine

Park vojaške zgodovine je hitro razvijajoče se muzejsko turistično središče, umeščeno v kompleks nekdanjih pivških vojašnic. Obiskovalcem je v muzejski postavitvi na ogled bogata zbirka vojaške tehnične dediščine, ki skupaj z atraktivnimi razstavami prinaša edinstven vpogled tako v nacionalno kot v svetovno zgodovino. Zaradi dragocenih novih pridobitev in zagona dodatnih vsebin se je Park vojaške zgodovine v zadnjih letih razvil v največji in enega najbolj obiskanih muzejskih kompleksov na Slovenskem. 

Z zagonom Parka vojaške zgodovine v kompleksu opuščenih pivških vojašnic je Občini Pivka uspelo pred propadom rešiti arhitekturno impozanten kompleks, pa tudi izjemno število eksponatov vojaške tehnične dediščine iz različnih zgodovinskih obdobij. Obenem je Park vojaške zgodovine s svojo edinstveno zbirko Pivko umestil na turistični zemljevid Slovenije.

Okvirna vrednost projekta: 5,7 milijona evrov

Okvirni EU prispevek: 4 milijone evrov

FOTO: Simon Avsec

O PROJEKTU HOP ON HOP OFF turistični prevoz

Projekt HOP ON HOP OFF TURISTIČNI PREVOZ ponuja inovativen poslovni model turističnega transferja. Storitev je kombinacija prevoza turistov, prilagojenega lokalnega vodenja ter ogledov posameznih točk (turistične znamenitosti, vasi, dogodki…) na območju LAS Med Snežnikom in Nanosom.

HOP ON bo med seboj povezal turistične točke v treh občinah (Postojna, Pivka in Ilirska Bistrica). Ker gre za podeželsko okolje, ki je slabo povezano z javnim potniškim prometom, se turisti soočajo s problemom kako dostopati do manj poznanih krajev omenjenega območja. S projektom bo območje LAS pridobilo storitev trajnostne mobilnosti in izboljšano dostopnost do oddaljenih turističnih točk; uporabniki storitve bodo skozi zgodbe lokalnih vodnikov poglobili svoje poznavanje kraškega sveta in bogate kulturno-zgodovinske dediščine, ki je zaznamovala življenje na tem območju.

Projekt se izvaja v okviru Programa razvoja podeželja 2014–2020. 

Okvirna vrednost projekta: 40.000 evrov

Okvirni EU prispevek: 34.000 evrov

 

OKVIRNI PROGRAM DOGODKA Spomladanski pohod po Krožni poti vojaške zgodovine:

Kdaj: 12. 5. 2019 s pričetkom med 8.00 in 9.00 - pohod odpade tako 12. kot 19. 5. zaradi slabega vremena

Kje: Park vojaške zgodovine, Pivka

Spomladanski pohod po Krožni poti vojaške zgodovine

Pot povezuje Park vojaške zgodovine, nekdanji vojaški poligon na Koti 110 (613 m) in italijansko podzemno utrdbo na Primožu. S Primoža se pot spusti v dolino Dule, nato pa se vzpne do Šilentabra, nad vasjo Zagorje. S Šilentabra se pohod nadaljuje proti turistični vasi Narin, od tu pa nazaj v Park vojaške zgodovine.

V okviru pohoda se bo predstavil tudi projekt HOP ON Zeleni kras s s predstavitveno stojnico pred glavnim vhodom v Komando (PVZ) ter s predstavitvijo produkta HOP ON (info točka, promocijski film). V sklopu predstavitve produkta HOP ON bodo organizirali vodeno peš turo po Krožni poti vojaške zgodovine. Lokalni vodnik bo skupino pohodnikov vodil po celotni trasi krožne poti, kar bo predstavljalo dodatno vrednost in inovativen nov pristop na tovrstnem dogodku. Udeleženci bodo spoznali zgodbe o krajih na prepihu, posebnosti zgornje pivške kotline in Brkinove ter uživali v degustacijah in odkrivanjih skritih kotičkov Zelenega krasa.
Vodena tura se bo pričela ob 8.30 pri info točki HOP ON pred stavbo Komande PVZ.

Kdaj: nedelja, 19. maj 2019 ob 8.30 uri

Kje: Park vojaške zgodovine, Kolodvorska 51, 6257 Pivka

Trajanje pohoda: cca. 4h

Dolžina krožne poti: 14,5 km

Več o pohodu