S piškotki izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo. Z uporabo naših storitev se strinjate z uporabo piškotkov. V redu Piškotki, ki jih uporabljamo Kaj so piškotki?

Delegati Latinske Amerike se v Sloveniji seznanjajo z dobrimi praksami evropskega čezmejnega sodelovanja

Delegati  Latinske Amerike se v Sloveniji seznanjajo z dobrimi praksami evropskega čezmejnega sodelovanja

Ljubljana, 8. junij 2018 -  Služba Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko (SVRK), je v sodelovanju z evropske platformo INNOVACT od 6. do 8. junija gostila 8-člansko delegacijo Latinske Amerike, kjer je predstavila izkušnje in aktivnosti Slovenije v programih evropskega čezmejnega sodelovanja s poudarkom na inovativnih projektih in razvoju grozdov.

Evropsko platformo INNOVACT upravlja konzorcij podjetij, ki na pobudo Evropske komisije spodbuja tesnejše povezovanje med evropskimi in latinskoameriškimi obmejnimi regijami. Glavni namen študijskih obiskov je omogočiti zainteresiranim akterjem obmejnih regij iz Evrope in Latinske Amerike izmenjavo izkušenj, znanj, dobrih praks in vrste ukrepov, ki jih regije izvajajo v podporo inovacijam, čezmejnemu sodelovanju in razvoju grozdov v sektorjih energetike, kmetijstva, prehrane in turizma.

Poleg predstavnikov SVRK, ki je na študijskem obisku nastopal v vlogi nacionalnega organa za čezmejne programe, so izkušnje delili še Univerza v Novi Gorici, Gospodarska zbornica Slovenije in Energetska agencija Podravje, ki v čezmejnih programih sodelujejo kot partnerji.

Kot primer dobre prakse so udeleženci izpostavili projekt CITIUS (Interregional Centre of Ultrafast Photonic Technology for Spectroscopy), financiran iz čezmejnega programa Interreg V-A Slovenija-Italija v obdobju 2007-2013, s ciljem izgradnje medregionalne odličnosti za temeljne in uporabne raziskave na sledečih področjih znanosti – fizika, kemija, biologija in medicina. V novem obdobju 2014-2020 mu sledi CAB projekt (Crossborder Acceleration Bridge), ki bo še tesneje povezal akterje čezmejnega inovacijskega sistema in tako izboljšal splošno inovacijsko moč. Dodatno je bil predstavljena izkušnja energetsko učinkovite ulične razsvetljave projekta OCR (Energy Efficiency in Streetlighting), ki je financiran iz programa Interreg V-A Slovenija-Madžarska.

Sestanek v Sloveniji je le eden izmed načrtovanih obiskov 32-članske latinskoameriške delegacije, ki je pričela svoje aktivnosti že 4. junija v Bruslju, nadaljevala pa jih bo s terenskimi srečanji v čezmejnih regijah Španije, Portugalske, Danske in Francije. V okviru obiska v Sloveniji bo delegacija obiskala tudi Energetsko agencijo za Podravje, svoje aktivnosti pa bo zaključila 8. junija 2018.

Deli to novico z ostalimi