S piškotki izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo. Z uporabo naših storitev se strinjate z uporabo piškotkov. V redu Piškotki, ki jih uporabljamo Kaj so piškotki?

Evropska komisija potrdila slovenski program evropske kohezijske politike 2021-2027

Evropska komisija potrdila slovenski program evropske kohezijske politike 2021-2027
Foto: SVRK

Evropska komisija je sinoči potrdila program evropske kohezijske politike 2021-2027, ki ga je Slovenija uradno poslala v Bruselj konec oktobra.

»Vsem sodelujočim se zahvaljujem za odlično opravljeno delo in sodelovanje, da smo Sloveniji kljub časovni stiski zagotovili dostop do 3,2 milijarde evropskih kohezijskih sredstev. Slovenija bo imela tako skupaj z nacionalnim sofinanciranjem v finančnem obdobju 2021-2027 na voljo približno 4 milijarde sredstev za naložbe in razvoj države,« je ob tem dejal minister za razvoj in evropsko kohezijsko politiko dr. Aleksander Jevšek.

Prvi javni razpisi za kohezijska sredstva finančnega obdobja 2021-2027, ki se bo sicer izvajalo do konca leta 2029, so predvideni v prvi polovici leta 2023. Do tedaj bo Služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko (SVRK) pripravila potrebne podlage za izvajanje kohezijske politike. Napoveduje tudi določene poenostavitve postopkov, da bi tako omogočila čim hitrejši začetek izvajanja evropskih projektov in še večjo učinkovitost koriščenja evropskih sredstev.

»SVRK pospešeno pripravlja slovensko uredbo za izvajanje kohezijske politike. Naš cilj je, da jo še pred koncem leta pošljemo v medresorsko usklajevanje,« je poudaril minister Jevšek. 

Slovenija pa je uspešna tudi pri izvajanju Interreg programov, ki so okvir za izvajanje skupnih ukrepov in politik, za izmenjavo izkušenj in znanja med nacionalnimi, regionalnimi in lokalnimi akterji iz različnih držav.

 

Prvi razpis za čezmejni program Slovenija – Avstrija bo SVRK objavila v  petek, 16. decembra. Predvidoma februarja oz. marca 2023 bosta sledila še prva razpisa programov Slovenija – Madžarska in Slovenija – Hrvaška.

 

Za programsko obdobje 2021-2027 je Evropska komisija že odobrila 11 od 13 Interreg programov, v katerih sodeluje Slovenija. SVRK pa je že tretjič dobila mandat za upravljanje treh čezmejnih programov, in sicer z Avstrijo, Madžarsko in Hrvaško. Skupna vsota evropskih sredstev za te tri čezmejne programe je 99,2 milijona evrov. 

 

Deli to novico z ostalimi