S piškotki izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo. Z uporabo naših storitev se strinjate z uporabo piškotkov. V redu Piškotki, ki jih uporabljamo Kaj so piškotki?

Evropska sredstva za informacijsko podporo varstvu nepremične kulturne dediščine

Ljubljana, 27. februar 2017 – Služba Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, organ upravljanja za evropske strukturne sklade in Kohezijski sklad, je izdala odločitev o finančni podpori za projekt »Celovita informacijska podpora procesom varstva nepremične kulturne dediščine«. Skupna višina sredstev, namenjenih za izvedbo projekta je 2 milijona evrov, od tega bo 80 odstotkov ali 1,6 milijona evrov prispeval Evropski sklad za regionalni razvoj.

V okviru projekta bo Ministrstvo za kulturo skupaj z ostalimi deležniki na področju kulturne dediščine izdelalo, dopolnilo in posodobilo vsebino ter procese na področju varstvenih režimov kulturne dediščine v prostoru. Namen projekta je namreč zagotoviti ustrezno pravno podlago za izvajanje postopkov v okviru spletnega portala eProstor in hkrati omogočiti večjo preglednost ter učinkovitost na področjih urejanja prostora, graditve objektov in upravljanja nepremičnin. Več kot 80 odstotkov poseljenih površin v Sloveniji namreč predstavlja kulturno dediščino, zato je praktično v vsem prostoru potrebno njeno varstvo vključevati v postopke načrtovanja prostora ter presoje vplivov na okolje in gradnje. Obstoječe informacijske rešitve na tem področju so tehnološko zastarele in niso prilagojene izzivom informacijske družbe, zato se s projektom vzpostavlja sodobnejša IKT infrastruktura, med drugim se bo vzpostavilo varstvena območja kulturne dediščine, nadgradilo evidence in postopke aplikacij IKT za e-upravo in e-kulturo. Z optimizacijo poslovnih procesov in uporabo sodobnih informacijskih orodij se bo tako zagotovilo učinkovitejše javne storitve in delovanje javne službe na področju kulturne dediščine ter večjo dostopnost in povezljivost podatkov.

Več informacij: Ministrstvo za kulturo.

Deli to novico z ostalimi