S piškotki izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo. Z uporabo naših storitev se strinjate z uporabo piškotkov. V redu Piškotki, ki jih uporabljamo Kaj so piškotki?

Evropska sredstva za izboljšanje barjanskih površin na Cerkniškem jezeru in Planinskem polju

Evropska sredstva za izboljšanje barjanskih površin na Cerkniškem jezeru in Planinskem polju

Ljubljana, 17. oktober 2017 – Služba Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, organ upravljanja za evropske strukturne sklade in Kohezijski sklad, je izdala odločitev o finančni podpori za projekt »Izboljšanje stanja naravovarstveno najpomembnejših delov travišč in barjanskih površin na Cerkniškem jezeru in Planinskem polju – Kras.Re.Vita«. Skupna višina sredstev, namenjenih za izvedbo projekta, znaša 4,7 milijona evrov. Evropski sklad za regionalni razvoj bo prispeval 80 odstotkov oziroma 3,8 milijona evrov. 

Namen projekta je izboljšanje stanja kvalifikacijskih habitatnih tipov in vrst na Natura 2000 območju Notranjski trikotnik, ki zajema območji Cerkniškega jezera in Planinskega polja. Projekt predstavlja niz aktivnosti, s katerimi se bo izboljšalo stanje naravnega okolja in revitalizirala kulturna krajina. Poleg izboljšanja stanja v naravi bo projekt prispeval tudi k družbenogospodarskemu razvoju območja.

V okviru projekta bodo razbremenjeni najobčutljivejši deli projektnega območja zaradi pritiskov obiskovalcev. Redno gospodarjenje z zemljišči bo prispevalo k dolgoročnemu ohranjanju  izboljšanega oz. obnovljenega stanja habitatnih tipov in vrst. Projektni ukrepi bodo usklajeni z upravljavskimi smernicami in aktivnim komuniciranjem ter ozaveščanjem. Projekt je namreč pomemben tudi z vidika ozaveščanja lokalnega prebivalstva, s ciljem ustvarjanja pozitivnega odnosa do občutljivega ekosistema.

Vodilni partner projekta je Javni zavod Notranjski regijski park. Ostali konzorcijski partnerji v projektu so: Zavod Republike Slovenije za varstvo narave, Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije, Zavod Znanje Postojna, Občina Postojna in Občina Logatec.

Več informacij: Ministrstvo za okolje in prostor.

Deli to novico z ostalimi