S piškotki izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo. Z uporabo naših storitev se strinjate z uporabo piškotkov. V redu Piškotki, ki jih uporabljamo Kaj so piškotki?

Evropska sredstva za največji kohezijski projekt s področja okolja

Evropska sredstva za največji kohezijski projekt s področja okolja

Ljubljana, 16. avgust 2017 – Služba Vlade RS za razvoj in kohezijsko politiko, organ upravljanja za evropske strukturne sklade in Kohezijski sklad, je s strani Evropske komisije prejela sklep o potrditvi finančno najobsežnejšega okoljskega projekta v izvajanju evropske kohezijske politike programskega obdobja 2014–2020. Gre za projekt Odvajanje in čiščenje odpadne vode na območju vodonosnika Ljubljanskega polja v skupni vrednosti 135 milijonov, za katerega bo po odločitvi Evropske komisije Kohezijski sklad prispeval nekaj manj kot 69 milijonov evrov. 12 milijonov bo prispeval proračun Republike Slovenije, preostanek pa Mestna občina Ljubljana ter občini Medvode in Vodice. Slovenija lahko sedaj začne z uresničevanjem naložbe, ki bo za več kot 300.000 prebivalcev celostno in trajno uredila odvajanje in čiščenje odpadnih komunalnih voda. 

 

V okviru projekta, katerega nosilec je Ministrstvo za okolje in prostor, se načrtuje nadgraditev Centralne čistilne naprave (CČN) Ljubljana s terciarno stopnjo čiščenja (iz 360.000 PE na 555.000 PE) in ukinitev obstoječih, preobremenjenih čistilnih naprav na Brodu, v Pirničah, na Rakovi Jelši, v Vodicah in Polju. Skoraj 22.000 prebivalcev bo na novo priključenih na javni sistem odvajanja in čiščenja odpadnih voda, v okviru obsežnih gradbenih del bo zgrajenih še 131 kilometrov sanitarnih kanalov, tri vakuumske postaje, 16 črpališč in zadrževalni bazen.

 

Projekt bo prispeval k nadaljnjemu družbeno gospodarskemu razvoju območja v občinah Ljubljana, Medvode in Vodice, zmanjšala se bo količina direktnih izpustov v okolje (v podzemno vodo), izboljšala kakovost podtalnice Ljubljanskega polja ter kakovost rek Ljubljanice, Save in Donave ter zmanjšala evtrofikacija Črnega morja zaradi terciarnega čiščenja na centralni čistini napravi Ljubljana. S tem se bo izboljšala kakovost življenja prebivalk in prebivalcev ter dvignila njihova bivalna raven.

 

Ob priložnosti potrditve projekta Mestna občina Ljubljana jutri, 17. avgusta 2017, organizira njegovo predstavitev in novinarsko konferenco, na kateri bodo sodelovali tudi predstavniki vlade (več informacij v najavi Mestne občine Ljubljana). 

 

Več informacij o projektu: Ministrstvo za okolje in prostor. 

 

Deli to novico z ostalimi