S piškotki izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo. Z uporabo naših storitev se strinjate z uporabo piškotkov. V redu Piškotki, ki jih uporabljamo Kaj so piškotki?

Evropska sredstva za novogradnjo oddelka za invalidno mladino in rehabilitacijo Stara Gora

Evropska sredstva za novogradnjo oddelka za invalidno mladino in rehabilitacijo Stara Gora

Ljubljana, 8. september – Služba Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, organ upravljanja za evropske strukturne sklade in Kohezijski sklad, je izdala odločitev o finančni podpori za projekt »Novogradnja oddelka za invalidno mladino in rehabilitacijo - ZIM Stara Gora«. Skupna višina sredstev namenjenih za izvedbo projekta znaša 3,8 milijona evrov, 2 milijona evrov bo prispeval Evropski sklad za regionalni razvoj

Oddelek za invalidno mladino in rehabilitacijo Splošne bolnišnice dr. Franca Derganca Nova Gorica je lociran na dislocirani lokaciji Stara Gora, nameščen je v štirih paviljonih, zgrajenih v letih med 1972 in 1982, ki so bili nazadnje adaptirani leta 2000-2001. Zaradi slabih minimalnih sanitarno zdravstvenih pogojev je bil opravljen izredni inšpekcijski nadzor. Posledica tega je odločitev o gradnji novih prostorov Oddelka za invalidno mladino na obstoječi lokaciji Stara Gora. Sedanji prostori so namreč, poleg prostorske neustreznosti, neustrezni predvsem z vidika sanitarno zdravstvene varnosti uporabe objekta, kar spada med osnovne in bistvene zahteve za objekt.  

Poleg neustreznih materialov (azbest) in bivalnih standardov (po več bolnikov, tudi šest v sobah, premalo sanitarij in ostalih servisnih prostorov, oddelku primanjkuje najmanj 647,10 m2 površin za izvedbo osnovnega programa), je stanje treh paviljonov tako slabo, da je naložba v njihovo sanacijo negospodarna. Naložba v novogradnjo Oddelka za invalidno mladino in rehabilitacijo - ZIM Stara Gora tako predvideva rušitev paviljonov 1, 2 in 3 (okvirna skupna površina 850 m2 z 49 posteljami) ter nadomestno gradnjo objekta s skupno površino 2.835,90 m2 (z zunanjimi terasami in stopniščem) ter dobavo in montažo pohištvene opreme. Naložba je sestavljena iz dveh faz, pri čemer je predmet sofinanciranja s sredstvi EU kohezijske politike zgolj 1. faza naložbe, v sklopu katere se dokončno uredi pritličje in del prostorov v kleti, ki so nujno potrebni za delovanje.

Naložba tako prispeva k izboljšanju kakovosti skupnostnih storitev oskrbe, s tem pa k zmanjšanju neenakosti glede zdravstvenega stanja, saj spodbuja socialno vključevanje z lažjim dostopom do socialnih, kulturnih in rekreacijskih storitev.

Več informacij: Ministrstvo za zdravje

Deli to novico z ostalimi