S piškotki izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo. Z uporabo naših storitev se strinjate z uporabo piškotkov. V redu Piškotki, ki jih uporabljamo Kaj so piškotki?

Evropska sredstva za podporo otrokom s posebnimi potrebami

Evropska sredstva za podporo otrokom s posebnimi potrebami

Ljubljana, 23. 11. 2016 – Služba Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, v vlogi organa upravljanja za evropske strukturne sklade in Kohezijski sklad, je potrdila javni razpis »Mreža strokovnih institucij za podporo otrokom s posebnimi potrebami in njihovim družinam,« ki ga bo izvajalo in v kratkem objavilo Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ). Namen javnega razpisa je vzpostavitev strokovnih centrov za celostno obravnavo otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami, ki tvegajo socialno izključenost zaradi svojih primanjkljajev, ovir oziroma motenj in zato potrebujejo celostno obravnavo. Skupna vrednost razpoložljivih sredstev znaša 4 milijone evrov, od tega 3,2 milijona prispeva Evropski socialni sklad.

Predmet javnega razpisa je sofinanciranje aktivnosti za vzpostavitev strokovnih centrov za podporo otrokom in mladostnikom s posebnimi potrebami in njihovim družinam, ki bodo povezani v nacionalno mrežo strokovnih institucij. Strokovni centri bodo središče visoko kompetentnih strokovnjakov, ki bodo z novimi rešitvami in strategijami ter metodami dela nudili podporo otrokom in mladostnikom s posebnimi potrebami, njihovim družinam, vrtcem in šolam ter drugim institucijam, ki delajo z otroki oziroma mladostniki s posebnimi potrebami.

V okviru javnega razpisa je predvidena vzpostavitev 10 strokovnih centrov, ki bodo delovali kot povezovalne institucije med zdravstvom ter socialno, vzgojno-izobraževalnimi ustanovami in družino. Omogočili in dopolnili bodo oblike pomoči, ki so ključne za otrokov oziroma mladostnikov optimalen razvoj in socialno vključenost, kot so: celovita podpora vrtcem in šolam, izdelava individualiziranih programov, svetovanje in strokovna podpora strokovnim delavcem, razvoj in izposoja pripomočkov, učil in računalniške opreme ter osebno svetovanje in pomoč celotni družini, tako staršem kot otroku oziroma mladostniku s posebnimi potrebami.

Strokovni centri bodo institucije, ki v okviru javne službe že izvajajo javno-veljavne programe za otroke oziroma mladostnike s posebnimi potrebami.

Več informacij: Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport.

Deli to novico z ostalimi