S piškotki izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo. Z uporabo naših storitev se strinjate z uporabo piškotkov. V redu Piškotki, ki jih uporabljamo Kaj so piškotki?

Evropska sredstva za preventivne programe v primarnem zdravstvenem varstvu

Evropska sredstva za preventivne programe v primarnem zdravstvenem varstvu

Ljubljana, 9. oktober 2017 – Služba Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, organ upravljanja za evropske strukturne sklade in Kohezijski sklad, je izdala odločitev o finančni podpori za javni razpis »Nadgradnja in razvoj preventivnih programov ter njihovo izvajanje v primarnem zdravstvenem varstvu in lokalnih skupnostih«, ki ga bo v kratkem objavilo Ministrstvo za zdravje.

Predmet javnega razpisa je sofinanciranje nadgradenj in razvoja preventivnih programov ter njihovega izvajanja v primarnem zdravstvenem varstvu in pripadajočih lokalnih skupnostih v 25 zdravstvenih domovih v Sloveniji (sklop 1) ter sofinanciranje naložb za pridobitev ustreznih prostorskih kapacitet za izvajanje teh dejavnosti (sklop 2). Skupna razpoložljiva višina nepovratnih sredstev za sklop 1 znaša 11,5 milijona evrov (80 odstotkov bo prispeval Evropski socialni sklad), skupna razpoložljiva sredstva za sklop 2 pa 5,5 milijona evrov (80 odstotkov bo prispeval Evropski sklad za regionalni razvoj).

Namen javnega razpisa je krepitev javnozdravstvene vloge zdravstvenih domov, implementacija nadgradenj preventivnih pregledov za otroke in mladostnike, izvajanje preventivnih obravnav za ogrožene otroke in mladostnike, izvajanje integrirane preventive kroničnih bolezni na primarni ravni zdravstvenega varstva, vključevanje ranljivih oseb v preventivno zdravstveno varstvo in uvajanje modela skupnostnega pristopa za krepitev zdravja ter zmanjševanje neenakosti v zdravju v lokalnih skupnostih.

Nadgradnje preventivnih programov bodo prispevale k boljši informiranosti, motiviranosti in posledično vključenosti v preventivne programe ter k dostopnejšim, sprejemljivejšim in ustreznejšim preventivnim obravnavam, s tem pa k boljšemu zdravju in z zdravjem povezani kakovosti življenja prebivalcev 25 lokalnih skupnostih.

Ključni del javnega razpisa predstavlja vzpostavitev integriranih centrov za krepitev zdravja kot samostojnih enot v zdravstvenih domovih in ključnih organizacijskih struktur na primarni ravni zdravstvenega varstva. 

V okviru sklopa 2 bodo izvedene investicije v ustrezne kapacitete, prostore in opremo, za upravičence, ki bodo izbrani v okviru sklopa 1.

Več informacij: Ministrstvo za zdravje.

Deli to novico z ostalimi