S piškotki izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo. Z uporabo naših storitev se strinjate z uporabo piškotkov. V redu Piškotki, ki jih uporabljamo Kaj so piškotki?

Evropska sredstva za razvoj enotnega modela zdravstvene analize glede na izpostavljenost in kategorijo delovnega mesta

Evropska sredstva za razvoj enotnega modela zdravstvene analize glede na izpostavljenost in kategorijo delovnega mesta

Ljubljana, 11. april 2018 – Služba Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, organ upravljanja za evropske strukturne sklade in Kohezijski sklad, je izdala odločitev o finančni podpori za projekt »Poklicno zavarovanje - razvoj enotnega modela zdravstvene analize glede na izpostavljenost in kategorijo delovnega mesta«. Skupna višina sredstev, namenjenih za projekt, je slabih 500.000 evrov, od tega bo Evropski socialni sklad prispeval slabih 400.000 evrov.

Projekt predstavlja sistemski pristop k reševanju problematike poklicnega zavarovanja v Sloveniji, ki trenutno temelji na zastarelem in neažurnem šifrantu delovnih mest.

Namen projekta je tako posodobiti šifrant delovnih mest, za katere velja zavarovalna doba s povečanjem ter vzpostaviti novejšo različico seznama delovnih mest, kjer je delo posebej težko in za zdravje škodljivo oziroma kjer delavci zaradi narave in teže dela po določenih letih starosti ne morejo več uspešno opravljati svojega dela (poklicne dejavnosti).

V okviru projekta bo izdelan dokument v obliki strokovnih smernic, ki bodo vsebovale predlog meril in kriterijev za ugotavljanje obremenitev delavcev na izpostavljenih delovnih mestih. Na podlagi  epidemioloških analiz (t. j. analiza stopnje zdravja in/ali ogroženosti) bo za 12 poklicnih skupin pripravljen model rangiranja, za katere naj še velja zavarovalna doba s povečanjem. Smernice bodo tako strokovna podlaga pri vzpostavitvi bolj uravnoteženega sistema poklicnega zavarovanja oziroma njegovi implementaciji v nacionalno zakonodajo.


Več informacij: Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Deli to novico z ostalimi