S piškotki izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo. Z uporabo naših storitev se strinjate z uporabo piškotkov. V redu Piškotki, ki jih uporabljamo Kaj so piškotki?

Evropska sredstva za razvoj slovenskega javnega elektronskega arhiva

Evropska sredstva za razvoj slovenskega javnega elektronskega arhiva

Služba Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, organ upravljanja za evropske strukturne sklade in Kohezijski sklad, je izdala odločitev o podpori za »Razvoj slovenskega javnega elektronskega arhiva e-ARH.si«. Namen projekta je skrb za arhivsko e-gradivo pri ustvarjalcih in njegov prevzem v e-ARH.si, skrb za dolgoročno ohranjanje arhivskega gradiva ter za nadaljnjo uporabo in povečanje njegove dostopnosti. Za projekt so namenjeni 4 milijoni evrov, Evropski socialni sklad prispeva 80 odstotkov oziroma 3,2 milijona evrov.

Namen naložbenega projekta je razvoj dodatnih storitev s področja e-arhiviranja, ki se nanašajo na prevzem, hrambo in zagotavljanje nadaljnje uporabe arhivskega gradiva. Projekt je razdeljen na 6 vsebinsko in finančno med seboj povezanih ključnih sklopov, ki predstavljajo organizacijsko, tehnično in arhivistično zaključene celote. Arhiv RS se bo posvetil nadaljnjemu razvoju sistema e-ARH.si, hkrati pa se bo osredotočil še na dolgoročno ohranjanje drugih tipov arhivskega gradiva, kot so avdio/video vsebine, e-pošta, spletne strani, družbena omrežja, prostorski podatki in 3D modeli. Posebna pozornost bo namenjena dostopu in nadaljnji uporabi arhivskega gradiva vsem bodočim uporabnikom, ne glede na njihove zmožnosti.

Projekt bo prispeval k optimizaciji temeljnih funkcij delovanja e-uprave, zagotavljal in razvijal kakovostne storitve upravljanja s kulturno dediščino in posledično pravno varnostjo države, njenih institucij in posameznikov. Prispeval bo tudi k aktivnemu sodelovanju z drugimi sorodnimi institucijami doma in v tujini.

Več informacij: Ministrstvo za kulturo.

Deli to novico z ostalimi