S piškotki izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo. Z uporabo naših storitev se strinjate z uporabo piškotkov. V redu Piškotki, ki jih uporabljamo Kaj so piškotki?

Evropska sredstva za razvoj sporazumevalnih zmožnosti s kulturno umetnostno vzgojo

Evropska sredstva za razvoj sporazumevalnih zmožnosti s kulturno umetnostno vzgojo

Ljubljana, 14. avgust 2017 – Služba Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, organ upravljanja za evropske strukturne sklade in Kohezijski sklad, je izdala odločitev o finančni podpori za Javni razpis za sofinanciranje operacije razvoja in udejanjanja inovativnih učnih okolij in prožnih oblik učenja za dvig splošnih kompetenc – razvoj sporazumevalnih zmožnosti s kulturno umetnostno vzgojo, ki ga bo v kratkem objavilo Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport. Skupna višina sredstev, namenjenih za izvedbo razpisa, znaša nekaj več kot 1,1 milijona evrov, Evropski socialni sklad bo prispeval 80 odstotkov oziroma 900.000 evrov.

Novembra lani je bil objavljen javni razpis Razvoj in udejanjanje inovativnih učnih okolij in prožnih oblik učenja za dvig splošnih kompetenc, na katerem za sklop 1.2 Razvoj sporazumevalnih zmožnosti preko kulturno umetnostne vzgoje ni bil izbran nihče od prijavljenih in so ostala nerazdeljena sredstva. Namen tega javnega razpisa je tako posodobitev učnih okolij, uvedba novih pristopov in pedagoških praks tudi z vključevanjem novih tehnologij, ki bodo zagotavljale dvig splošnih kompetenc otrok, učencev in dijakov v vrtcih, osnovnih in srednjih šolah, še posebej na področju kulturne zavesti in izražanja. Na podlagi priporočil Evropske Unije, ki poudarjajo medsektorsko sodelovanje in visoko kakovost na področju kulturne zavesti, se bodo v javni razpis lahko vključili tako javni zavodi na področju kulture kot nevladne organizacije (društva, zasebni zavodi, organizacije, ki opravljajo kulturno-umetniške dejavnosti) in so registrirane za opravljanje kulturno umetniških dejavnosti, v katerih delujejo profesionalni ustvarjalci. To bo omogočilo otrokom in mladim v okviru formalnega izobraževanja visoko kakovost izobraževanja in stik s profesionalci. Kulturna zavest in izražanje kot ključna kompentenca namreč lahko pomembno prispeva k razvoju sporazumevalne zmožnosti, medkulturnosti, kritičnega razmišljanja, inovativnosti, ustvarjalnosti in reševanja problemov.

Več informacij: Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport.

Deli to novico z ostalimi