S piškotki izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo. Z uporabo naših storitev se strinjate z uporabo piškotkov. V redu Piškotki, ki jih uporabljamo Kaj so piškotki?

Kaj Evropski socialni sklad ponuja mladim?

Informativa 2019

Kaj Evropski socialni sklad ponuja mladim?

Že veste, kje se bo 25. in 26. januarja pila najboljša kava? Na razstavnem prostoru Evropskega socialnega sklada v okviru sejma izobraževanja in poklicev Informativa na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani. Predstavljali se bodo namreč poklici prihodnosti, svoje izkušnje bodo delili študentje iz tujine, izvedeli boste, kako pridobiti štipendijo ali praktične izkušnje v izobraževanju in kako vam lahko digitalne storitve olajšajo življenje. Čez številne možnosti izobraževanja, ki so podprte z evropskimi sredstvi, nas bo popeljal raper Trkaj, mogoče pa bo celo poleteti v vesolje.

Na skupnem prostoru se bodo predstavili Služba vlade za razvoj in evropski kohezijsko politiko, Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad, Ministrstvo za javno upravo, Zavod za zaposlovanje, Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter Center za poklicno izobraževanje, ki bodo tako mladim na enem mestu predstavili številne priložnosti pri izobraževanju, zaposlovanju in reševanju podjetniških izzivov.

Javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad Republike Slovenije bo predstavil Zoisove štipendije, Ad futura štipendije za študijsko mobilnost v tujino, štipendije za deficitarne poklice, na voljo pa bodo tudi informacije o EducationUSA center. Sicer pa morajo mladi že v času šolanja razmišljati o načinu pridobivanja delovnih izkušenj, kompetenc in veščin, po katerih bodo spraševali njihovi potencialni delodajalci, zato so jim na voljo programi Po kreativni poti do znanja, Študentski inovativni projekti za družbeno korist ter Povezava sistema poklicnega in strokovnega izobraževanja s potrebami trga dela, ki so odlična priložnost za pridobitev praktičnega znanja.  Zakaj je pridobivanje novih znanj in kompetenc ali vseživljenjsko učenje tako zelo pomembno za vsakega posameznika, pa bodo mladi spoznali preko programa Kompetenčni centri za razvoj kadrov, ki bo predstavil poklice prihodnosti.

Pri načrtovanju svoje kariere in izbiri poklica mladim pomaga tudi Zavod RS za zaposlovanje preko številnih programov aktivne politike zaposlovanja (Projektno učenje mlajših odraslih, Trajno zaposlovanje mladih, Usposabljanje na delovnem mestu, EURES, programa Kam in kako ter pridobivanja dodatnih informacij v Kariernih središčih). Na Informativi bodo predstavili možnosti, ki jih pri iskanju zaposlitve ponujajo socialna omrežja. Poleg tega bodo obiskovalci spoznali ključne elemente osebnega marketinga, izboljšali veščine samopredstavitve in pridobili znanje o tem, kako učinkovito pripraviti ter izpeljati zaposlitveni razgovor. Možno bo tudi spoznati pravilno in profesionalno pripravo kavnih napitkov in tehniko latte arta ter ustvarjati z modelirno maso.

Na Ministrstvu za javno upravo razvijajo številne napredne elektronske storitve, s katerimi želijo državljanom ponuditi novo, prijazno možnost opravljanja državnih storitev na daljavo, podjetnikom pa čim bolj avtomatizirane načine poslovanja in jim s tem omogočiti, da več časa namenijo svojim potrebam in dejavnostim ne pa administrativnim postopkom. Spoznajte storitve digitalne Slovenije na Informativi.

Na stojnici Centra RS za poklicno izobraževanje boste lahko spoznali Nacionalne poklicne kvalifikacije, ki ponujajo možnost ovrednotenja in potrditve spretnosti ter znanj, pridobljenih z neformalnim učenjem. Poleg tega bodo predstavili tudi Slovensko ogrodje kvalifikacij, ki predstavlja enotni sistem kvalifikacij v Republiki Sloveniji za razvrščanje kvalifikacij v ravni glede na učne izide.

Več o možnostih koriščenja evropskih sredstev lahko preberete na spletni strani www.eu-skladi.si, za katero je pristojna Služba Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko. V njenem okviru deluje tudi Fina EU točka, ki na enem mestu nudi pomoč in podporo pri iskanju informacij o možnih virih financiranja iz EU sredstev in mednarodnih finančnih mehanizmov, sistemu in pravilih za koriščenje teh sredstev tako potencialnim prijaviteljem kot samim izvajalcem projektov.

Podrobnosti o programu in dogajanju

Deli to novico z ostalimi