S piškotki izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo. Z uporabo naših storitev se strinjate z uporabo piškotkov. V redu Piškotki, ki jih uporabljamo Kaj so piškotki?

Komisija mobilizira vsa sredstva za zaščito življenj in možnosti preživljanja

Komisija mobilizira vsa sredstva za zaščito življenj in možnosti preživljanja

Bruselj, 2. april 2020 - Evropska komisija ja objavila sporočilo za javnost, v katerem poudarja, da sta reševanje življenj in podpora za preživljanje v času te hude krize bistvenega pomena.

Komisija povečuje svoj odziv in predlaga vzpostavitev solidarnostnega instrumenta, t. i. instrument SURE, v višini 100 milijard evrov, ki bo delavcem pomagal ohraniti dohodke, podjetjem pomagal, da preživijo. Prav tako predlaga preusmeritev vseh razpoložljivih strukturnih skladov v odzivanje na izbruh koronavirusa. Podporo bodo prejeli tako kmetje in ribiči, kot tudi najbolj ogroženi. Vsi ti ukrepi temeljijo nasedanjem proračunu EU, iz katerega se bo uporabil vsak razpoložljiv evro, in kažejo na potrebo po močnem in prožnem dolgoročnem proračunu EU. Komisija si bo prizadevala zagotoviti, da bo EU lahko računala na tako močan proračun, ko se bo spet postavljala na noge, ter dosegala napredek pri okrevanju.

Preusmeritev vseh sredstev kohezijske politike v boj proti izrednim razmeram
Ves nerazporejeni denar iz treh skladov kohezijske politike, tj. Evropskega sklada za regionalni razvoj, Evropskega socialnega sklada in Kohezijskega sklada, bo namenjen odpravljanju učinkov krize na področju javnega zdravja. Za prerazporeditev sredstev tja, kjer so najbolj nujno potrebna, bo omogočen prenos med skladi ter med kategorijami regij in cilji politik. Poleg tega bodo odpravljene zahteve glede sofinanciranja, saj države članice že uporabljajo vsa sredstva za boj proti krizi. Upravljanje bo poenostavljeno.

Ker se razmere še naprej spreminjajo, bo Komisija predstavila še več predlogov in sodelovala z drugimi institucijami EU, da bi bili v boju s krizo čim uspešnejši.

Povezava do celotnega sporočila za javnost

Več informacij:

Vprašanja in odgovori: Naložbena pobuda v odziv na koronavirus plus: novi ukrepi za prerazporeditev nujnih naložb in sredstev

Vprašanja in odgovori: Komisija predlaga instrument SURE, nov začasni instrument v vrednosti do 100 milijard evrov za zaščito delovnih mest in delavcev

Vprašanja in odgovori: Instrument Evropske unije za zagotavljanje nujne pomoči v zdravstvu

Informativni pregled: Odziv EU na koronavirus – najnovejše informacije

Informativni pregled: Naložbena pobuda v odziv na koronavirus

Informativni pregled: Odziv na koronavirus: podpora sektorjema ribištva in ribogojstva

Informativni pregled: Podpora državam članicam za boljšo zaščito ljudi na delu in delovnih mest – SURE

Pravna besedila so na voljo na spletišču Komisije Odziv na koronavirus

Deli to novico z ostalimi