S piškotki izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo. Z uporabo naših storitev se strinjate z uporabo piškotkov. V redu Piškotki, ki jih uporabljamo Kaj so piškotki?

Minister Černač je nagovoril udeležence 6. letnega foruma strategije jadransko-jonske makroregije

Minister Černač je nagovoril udeležence 6. letnega foruma strategije jadransko-jonske makroregije

Ljubljana, 11. maj 2021 – Minister za razvoj in EU kohezijsko politiko Zvone Černač je preko avdio-video povezave nagovoril udeležence 6. letnega foruma strategije jadransko-jonske makroregije (EUSAIR), ki poteka pod sloganom »Na obalah skupnega morja«. Forum je sklepno poglavje slovenskega predsedovanja strategiji EUSAIR od junija 2020 do konca maja 2021.

Minister Zvone Černač je skupaj z ministrom za zunanje zadeve dr. Anžetom Logarjem in komisarko za kohezijo in reforme Eliso Ferreira odprl 6. EUSAIR forum, ki ga 11. in 12. maja gosti Izola. Gre za največji dogodek strategije EUSAIR, tokrat v organizaciji slovenskega predsedstva (Ministrstvo za zunanje zadeve in Služba vlade za razvoj in kohezijsko politiko), podporne točke EUSAIR Facility Point in Evropske komisije. Organizatorji na spletnem dogodku pričakujejo blizu 1.000 udeležencev, ki bodo virtualno razpravljali o temah okrevanja po epidemiji covida-19, zeleni povezljivosti, zaščito okolja in biotske raznovrstnosti, modri rasti, trajnostnem turizmu in procesu širitve EU na Zahodni Balkan.

»V veliko veselje mi je, da vas danes lahko pozdravim v tako velikem številu. To dokazuje, da se vedno bolj zavedamo, da bomo le skupaj kos zahtevnim in kompleksnim  izzivom na področjih modre rasti, povezljivosti v regiji, kvalitete okolja in trajnostnega turizma,« je povedal minister Černač.

Nova evropska strategija rasti gospodarstvo usmerja v zasledovanje trajnostne rasti z upoštevanjem podnebnih in okoljskih izzivov. Pri tem je treba zagotoviti, da bo prehod pravičen in vključujoč. »Za nami je pomemben korak definiranja skupnih prioritet. V tem času poteka proces umeščanja relevantnih vsebin v programske dokumente. Tudi v Sloveniji temu posvečamo pomembno pozornost, hkrati pa se zavedamo, da je to šele začetek. Čaka nas še veliko dela, da bomo lahko te vsebine tudi koordinirano izvajali. Zato pa je potreben stalen in vztrajen dialog med državami in institucijami,« je poudaril minister.

Kot je povedal minister, v tem procesu pomembno vlogo igra tudi podporna točka za jadransko jonsko regijo - EUSAIR Facility Point, ki je hkrati tudi prvi skupni strateški projekt osmih držav na obalah skupnega morja, ki ta proces uspešno podpira. »Kot vodilni projektni partner bomo v Službi vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko nadaljevali z aktivnostmi, ki smo jih prepoznali kot ključne, to je krepitev kompetenc in zaupanja ter dobre komunikacije, hkrati pa bomo še naprej spodbujali celotno partnerstvo, da se ustrezno odzove na naše skupne izzive in potrebe,« je še dodal minister.

Na forumu sodeluje tudi državna sekretarka mag. Monika Kirbiš Rojs, ki je na novinarski konferenci  izrazila veselje, da je v času slovenskega predsedstva EUSAIR v razpravi o programskih dokumentih za obdobje 2021–2027 sodelovalo preko 2000 udeležencev. »Veseli nas, da so se v razpravo o prihodnosti na spremljajočih dogodkih foruma aktivno vključili tudi mladi,« je dejala.

Nagovor ministra Zvoneta Černača na odprtju 6. foruma Jadransko-jonske makroregionalne strategije si lahko pogledate TUKAJ.

Deli to novico z ostalimi