S piškotki izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo. Z uporabo naših storitev se strinjate z uporabo piškotkov. V redu Piškotki, ki jih uporabljamo Kaj so piškotki?

Minister dr. Aleksander Jevšek na obisku v Mestni občini Nova Gorica

Minister dr. Aleksander Jevšek na obisku v Mestni občini Nova Gorica
Foto: Mestna občina Nova Gorica

Nova Gorica, 5. september 2022 - Minister za razvoj in evropsko kohezijsko politiko dr. Aleksander Jevšek se je v Novi Gorici sestal z županom Mestne občine Nova Gorica dr. Klemnom Miklavičem in županom italijanske Občine Gorica g. Rodolfom Ziberno, s predstavniki sosednje Dežele Furlanije-Julijske krajine ter skupnega organa Evropskega združenja za teritorialno sodelovanje EZTS GO. Delovni obisk je potekal na temo čezmejne skupne celostne teritorialne naložbe (CTN) urbanega razvoja.

 

Delovno srečanje je potekalo v prostorih Mestne občine Nova Gorica, kjer so pogovori potekali v smeri priprave in izvedbe skupne čezmejne celostne teritorialne naložbe urbanega razvoja.

Organ EZTS GO sestavljajo predstavniki Občine Nova Gorica, Občine Šempeter-Vrtojba in Občine Gorica (Italija). Prednost skupnega organa je, da lahko pri izgradnji infrastruktur v okviru evropskih projektov uporablja tako slovensko kot italijansko zakonodajo s področja javnih razpisov na teritoriju v pristojnosti vseh treh občin. Je edini pravni instrument, ki omogoča oblikovanje skupne strategije somestja treh občin in delovanje na celotnem čezmejnem območju ne glede na občinske meje.

Predstavniki EZTS GO so ministru predstavili predlog priprave in izvedbe skupne oz. povezane čezmejne celostne teritorialne naložbe ter pripravili kratko predstavitev območja CTN. Minister je poudaril, da bo trajnostni razvoj mest z uporabo pristopa CTN podprt v okviru treh specifičnih ciljev Programa EKP 2021–2027. Trajnostni razvoj mest z obravnavo gospodarskih, okoljskih, podnebnih, demografskih in socialnih izzivov bo podprt na podlagi teritorialnih strategij, pri čemer so v ospredju mestne občine.

Glede na dejstvo, da se prihodnje leto zaključuje izvajanje finančne perspektive 2014–2020 in da se pričenja izvajanje novega večletnega finančnega okvira 2021–2027, so se sogovorniki dotaknili tudi operativne izvedbe čezmejne skupne celostne teritorialne naložbe urbanega razvoja 2021 – 2027. V obdobju 2014–2020 je bil pristop CTN prepoznan kot primer dobre prakse na evropski ravni, zato bo izvajanje v obdobju 2021–2027 potekalo predvidoma na enak način, in sicer po načelu »od spodaj navzgor«. Posebna pozornost bo namenjena reševanju okoljskih in podnebnih izzivov, zlasti prehodu na podnebno nevtralno gospodarstvo do leta 2050, izkoriščanju potenciala digitalnih tehnologij za inovacije, revitalizaciji mestnih območij (socialni, gospodarski) in podpori razvoju mestnih območij.

Sogovorniki so nekaj besed namenili tudi Evropski prestolnici kulture, ki jo bosta leta 2025 gostili Slovenija in Nemčija, slovensko prestolnico kulture pa bosta zastopali Nova Gorica in Gorica (Italija), ki si skupaj prizadevata postati čezmejna evropska prestolnica kulture.

Deli to novico z ostalimi