S piškotki izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo. Z uporabo naših storitev se strinjate z uporabo piškotkov. V redu Piškotki, ki jih uporabljamo Kaj so piškotki?

O izzivih uvajanja industrijske simbioze na drugem srečanju deležnikov projekta Symbi

O izzivih uvajanja industrijske simbioze na drugem srečanju deležnikov projekta Symbi

Služba Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko (SVRK) je danes v Ljubljani organizirala drugo srečanje slovenskih deležnikov projekta SYMBI (Industrial Symbiosis for Regional Sustainable Growth and a Resource Efficient Circular Economy), v katerem sodeluje od aprila 2016. Udeleženci so se strinjali, da Slovenija pri uvajanju industrijske simbioze in krožnega gospodarstva potrebuje strukturiran dialog med javno upravo, industrijo in drugimi deležniki. 

 Industrijska simbioza krepi regionalno konkurenčnost in rast in se osredotoča na povezave med okoljem, gospodarstvom in industrijo. S ciljem zmanjšanja nastajanja odpadkov spodbuja delitev surovin in pri tem sledi primeru ekosistemov v naravi, kjer se vse ponovno uporabi. 

 Namen projekta Symbi, ki se izvaja v okviru programa Interreg Europe, je prispevati k izboljšanju politik in ukrepov za izvajanje industrijske simbioze in krožnega gospodarstva ter k trajnostnemu razvoju v regijah. Projektni partnerji (poleg SVRK sodelujejo še inštitucije iz Španije, Italije, Grčije, Madžarske, Poljske in Finske) spremljajo razvoj in uveljavljanje konceptov krožnega gospodarstva in industrijske simbioze tako na ravni vključenih regij kot evropski ravni. 

 Današnjega srečanja deležnikov tega projekta so se udeležili predstavniki Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, Ministrstva za okolje in prostor, Gospodarske zbornice Slovenije, SID banke, Zdravstvene fakultete Univerze v Ljubljani in Inštituta Jožef Stefan. Sodelavci SVRK so jim uvodoma predstavili napredek in rezultate že izvedenih projektnih aktivnosti, med drugim tudi rezultate spletne ankete in posameznih intervjujev s podjetji, javnim sektorjem in finančnimi institucijami o potencialu vlaganj v industrijsko simbiozo v Sloveniji. Analiza je pokazala, da je v Sloveniji raven poznavanja obeh konceptov še precej nizka, saj približno dve tretjini anketiranih s konceptoma ni bila seznanjena, na drugi strani pa podjetniško okolje in javni sektor izkazujeta veliko naklonjenost njunemu uvajanju. 

 S ciljem širše razprave o izzivih uvajanju industrijske simbioze v Sloveniji je SVRK na srečanje povabila akterje, ki aktivno delujejo na področju prehoda Slovenije v krožno gospodarstvo. Ministrstvo za okolje in prostor je predstavilo članstvo Slovenije v Fundaciji Ellen MacArthur, predstavnica Štajerske gospodarske zbornice pa je udeležence seznanila s Strateškim razvojnim inovacijskim partnerstvom (SRIP) – Mreže za prehod v krožno gospodarstvo. Na srečanju sta bila predstavljena tudi platforma Circular Change in projekt Retrace (A Systemic Approach for Regions Transitioning towards a Circular Economy), v katerem prav tako sodeluje SVRK, primer dobre prakse spodbujanja industrijske simbioze pa je predstavila predstavnica Razvojnega centra orodjarstva Slovenije – TECOS. 

 Udeleženci drugega srečanja deležnikov projekta Symbi so si bili enotni, da Slovenija pri uvajanju industrijske simbioze in krožnega gospodarstva potrebuje strukturiran dialog med javno upravo, industrijo in drugimi deležniki (po vzoru Nizozemske), saj bo le tako sposobna najti prave odgovore in rešitve na izzive, ki jih prinašata oba koncepta. 

 Več o projektu Symbi 

 

Deli to novico z ostalimi