S piškotki izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo. Z uporabo naših storitev se strinjate z uporabo piškotkov. V redu Piškotki, ki jih uporabljamo Kaj so piškotki?

Podpis pogodb o sofinanciranju čezmejnih projektov Slovenija-Madžarska

Podpis pogodb o sofinanciranju čezmejnih projektov Slovenija-Madžarska

Maribor, 27. marec 2017 – Danes so bile podpisane pogodbe o sofinanciranju iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj (ESRR) v okviru Programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija-Madžarska za programsko obdobje 2014–2020.

Služba Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko (SVRK) je decembra 2015 objavila javni razpis za predložitev projektov v okviru tega čezmejnega programa sodelovanja v vrednosti nekaj več kot 14,8 milijonov evrov ESRR, ki bodo prispevali k dvigu kakovosti  življenja prebivalcev skupnega obmejnega območja. Projekti čezmejnega sodelovanja prispevajo k spoznavanju različnosti, nas miselno in idejno obogatijo ter spodbujajo zavedanje, da  naša soseščina ni tujina, ampak je del skupne Evrope. Upravičenci z obeh strani meje so lahko kandidirali za sredstva s projekti, ki so se vsebinsko nanašali na ohranjanje, varstvo, promocija ter razvoj naravne in kulturne dediščine in na izboljšanje institucionalne zmogljivosti in učinkovito javno upravo. Do razpisanih sredstev so upravičene štiri  regije programskega območja. V Sloveniji sta to Pomurska in Podravska, na Madžarskem pa županiji Vas in Zala. Drugi rok za oddajo projektov se je zaključil 25. julija 2016, končno odločitev o odobritvi projektov pa je v začetku januarja 2017 sprejel Odbor za spremljanje programa, sestavljen iz predstavnikov obeh sodelujočih držav. Za sofinanciranje je bilo odobrenih 5 projektov, v skupni vrednosti 5,7 milijona evrov ESRR, ki bodo imeli dolgoročne učinke na področju turizma, javnih storitev, ohranitvi bogate naravne in kulturne dediščine skupnega obmejnega območja in trajnostnega medinstitucionalnega povezovanja. Pogodbe so podpisali direktorica Urada za evropsko teritorialno sodelovanje in finančne mehanizme, mag. Nina Seljak v vlogi vodje organa upravljanja, in predstavniki vodilnih partnerjev odobrenih projektov.

Nov pristop programa, ki gradi na poenostavljanju postopkov, odprtem razpisu z več roki za predložitev projektnih vlog in ga zaznamuje uporaba elektronskega sistema spremljanja (eMS) za oddajo in kasnejše spremljanje projektov (e-kohezija), je občutno skrajšal postopke od zaključka roka za oddajo projektnih vlog do podpisa pogodb o sofinanciranju na okrog  pet mesecev.

Tretji rok za predložitev vlog se izteče 11. aprila 2017. Pričakuje se, da bo odločitev o projektih, oddanih v okviru tega roka, sprejeta konec septembra 2017. Naslednji rok se predvideva v začetku leta 2018. Informacije o razpoložljivih sredstvih in natančen datum roka bodo na voljo na spletni strani programa vsaj dva meseca pred zaključkom roka.

Podatki o odobrenih projektih in vse ostale informacije, povezane z izvajanjem programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija-Madžarska v obdobju 2014-2020, so vam na voljo na spletni strani programa www.si-hu.eu, in sicer na povezavi http://www.si-hu.eu/projekti/odobreni-projekti/.

Deli to novico z ostalimi