S piškotki izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo. Z uporabo naših storitev se strinjate z uporabo piškotkov. V redu Piškotki, ki jih uporabljamo Kaj so piškotki?

Podpisane prve pogodbe o sofinanciranju za čezmejne projekte Slovenija-Avstrija

Podpisane prve pogodbe o sofinanciranju za čezmejne projekte Slovenija-Avstrija

Maribor, 28. julij 2016 – Danes so bile podpisane prve pogodbe o sofinanciranju iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj (ESRR) v okviru Programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija-Avstrija za programsko obdobje 2014–2020. Podpis pogodb s predstavniki vodilnih partnerjev 13 odobrenih projektov je eden pomembnih mejnikov v sicer izjemno uspešni zgodovini čezmejnega sodelovanja med državama. Slovenija v programskem obdobju 2014–2020 to sodelovanje še krepi, zato si za prihodnje obeta veliko uspešnega povezovanja na obeh straneh meje in projektov, ki bodo prispevali k dvigu kakovosti življenja prebivalcev skupnega obmejnega območja. Projekti, preko katerih se čezmejno povezuje, pa ne nazadnje prispevajo tudi k spoznavanju različnosti, nas miselno in idejno bogatijo ter spodbujajo zavedanje, da naša soseščina ni tujina, ampak je del skupne Evrope.

Odprti razpis z več roki za predložitev projektnih vlog, v okviru katerega so bile danes podpisane prve pogodbe o sofinanciranju, je sicer Služba Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko (SVRK) objavila decembra 2015. Za nekaj manj kot 45 milijonov evrov sredstev ESRR lahko kandidirajo upravičenci z obeh strani meje (upravičenih 17 regij: v Sloveniji Gorenjska, Koroška, Savinjska, Podravska, Pomurska, Osrednjeslovenska, Goriška in Zasavska statistična regija; v Avstriji pa Vzhodna Štajerska, Zahodna in Južna Štajerska, Gradec, Zgornja Štajerska–Vzhod, Zgornja Štajerska–Zahod, Spodnja Koroška, Celovec-Beljak, Zgornja Koroška in Južna Gradiščanska), in sicer s projekti, ki se vsebinsko nanašajo na krepitev čezmejne konkurenčnosti, raziskav in inovacij, na varstvo okolja in spodbujanje učinkovite rabe virov ter na izboljšanje institucionalne zmogljivosti in učinkovito javno upravo. Prvi rok za oddajo projektov se je zaključil februarja 2016, končno odločitev o odobritvi pa je v začetku junija 2016 sprejel Odbor za spremljanje programa, sestavljen iz predstavnikov obeh sodelujočih držav. Za sofinanciranje je bilo odobrenih 13 projektov (prejeli smo 52 vlog) v skupni vrednosti 12,7 milijona evrov sredstev ESRR, katerih cilj so dolgoročni učinki na področju izkoriščanja obmejnih potencialov s področja raziskav in razvoja, gospodarstva, turizma, javnih storitev, naravne in kulturne dediščine in trajnostnega medinstitucionalnega povezovanja. Podatki o odobrenih projektih so vam na voljo na spletni strani programa www.si-at.eu, in sicer na povezavi http://84.39.218.252/si2/projekti/odobreni-projekti/.

Drugi rok javnega razpisa se je zaključil včeraj, 27. julija 2016. SVRK je prejela 73 projektnih vlog, s katerimi so upravičenci kandidirali za preostanek sredstev ESRR – dobrih 32 milijonov evrov. Postopki izbora projektov bodo zaključeni predvidoma do konca leta 2016, naslednji, tretji rok za predložitev vlog, pa bo SVRK razpisala predvidoma v začetku leta 2017. Informacije o razpoložljivih sredstvih in natančen datum roka bodo na voljo na spletni strani programa najmanj dva meseca pred zaključkom roka.

SVRK ob tem izraža zadovoljstvo nad dosedanjim odzivom, ki ga pozitivno zaznamuje tudi poenostavljanje postopkov. Veseli smo, da smo z uporabo elektronskega sistema spremljanja za oddajo in kasnejše spremljanje projektov občutno skrajšali postopke od zaključka roka za oddajo projektnih vlog do podpisa pogodb o sofinanciranju. Naš cilj je namreč biti čim boljši servis uporabnikom.

Spremljajte nas na www.si-at.eu!

Deli to novico z ostalimi