S piškotki izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo. Z uporabo naših storitev se strinjate z uporabo piškotkov. V redu Piškotki, ki jih uporabljamo Kaj so piškotki?

Podpisanih osem pogodb o sofinanciranju čezmejnih projektov Slovenija-Avstrija

Podpisanih osem pogodb o sofinanciranju čezmejnih projektov Slovenija-Avstrija

Celovec, 5. april 2017 - V okviru Programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija-Avstrija za programsko obdobje 2014–2020 je bilo danes podpisanih nadaljnjih osem pogodb o sofinanciranju iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj (ESRR). Podpis pogodb s predstavniki vodilnih partnerjev odobrenih projektov je eden pomembnih mejnikov v sicer izjemno uspešni zgodovini čezmejnega sodelovanja med državama.  

V programskem obdobju 2014–2020 se to sodelovanje še krepi, zato si državi za prihodnje obetata veliko uspešnega povezovanja na obeh straneh meje in projektov, ki bodo prispevali k dvigu kakovosti življenja prebivalcev skupnega obmejnega območja. Projekti prispevajo k spoznavanju različnosti, miselno in idejno bogatijo ter spodbujajo zavedanje, da naša soseščina ni tujina, ampak je del skupne Evrope.  

Odprti razpis z več roki za predložitev projektnih vlog, v okviru katerega so bile danes podpisane pogodbe o sofinanciranju, je sicer Služba Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko (SVRK) objavila decembra 2015. Za nekaj manj kot 45 milijonov evrov sredstev ESRR lahko kandidirajo upravičenci z obeh strani meje (upravičenih 17 regij: v Sloveniji Gorenjska, Koroška, Savinjska, Podravska, Pomurska, Osrednjeslovenska, Goriška in Zasavska statistična regija; v Avstriji pa Vzhodna Štajerska, Zahodna in Južna Štajerska, Gradec, Zgornja Štajerska–Vzhod, Zgornja Štajerska–Zahod, Spodnja Koroška, Celovec-Beljak, Zgornja Koroška in Južna Gradiščanska), in sicer s projekti, ki se vsebinsko nanašajo na krepitev čezmejne konkurenčnosti, raziskav in inovacij, na varstvo okolja in spodbujanje učinkovite rabe virov ter na izboljšanje institucionalne zmogljivosti in učinkovito javno upravo. Prvi rok za oddajo projektov se je zaključil februarja 2016. Drugi rok, v okviru katerega so bile podpisane pogodbe v Celovcu, se je zaključil 27. julija 2016. Končno odločitev o njihovi odobritvi je v začetku februarja 2017 sprejel Odbor za spremljanje programa, sestavljen iz predstavnikov obeh sodelujočih držav. Za sofinanciranje je bilo sicer odobrenih 10 projektov (13 projektov je bilo odobrenih v okviru 1. roka za predložitev vlog) v skupni vrednosti nekaj več kot 11 milijona evrov sredstev ESRR. Dva od njih sta še v fazi usklajevanja. Podatki o odobrenih projektih so na voljo na spletni strani programa www.si-at.eu, in sicer na povezavi http://84.39.218.252/si2/projekti/odobreni-projekti/

Tretji rok javnega razpisa je že odprt. V njem je na voljo še dobrih 45 odstotkov razpisanih sredstev. Informacije o razpoložljivih sredstvih in natančen datum roka bodo na voljo na spletni strani programa najmanj dva meseca pred zaključkom roka. 

SVRK ob tem izraža zadovoljstvo nad dosedanjim odzivom in občutno pospešitvijo postopkov od zaključka roka za oddajo projektnih vlog do podpisa pogodb o sofinanciranju, ki je posledica elektronskega sistema spremljanja za oddajo in kasnejše spremljanje projektov.

Deli to novico z ostalimi