S piškotki izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo. Z uporabo naših storitev se strinjate z uporabo piškotkov. V redu Piškotki, ki jih uporabljamo Kaj so piškotki?

Poročanje in upravičenost izdatkov na projektih programov evropskega teritorialnega sodelovanja v času pandemije COVID-19

Poročanje in upravičenost izdatkov na projektih programov evropskega teritorialnega sodelovanja v času pandemije COVID-19

Trenutna situacija, v kateri smo se znašli zaradi širjenja COVID-19 virusa, zahteva od vseh nas hitro in smotrno prilagoditev nastalim okoliščinam. Nacionalna kontrola, zadolžena za izvajanje prvostopenjske kontrole v okviru programov evropkega teritorialnega sodelovanja, je prilagodila delovne procese ter sprejela določene ukrepe, ki so nujni za uspešno poročanje in s tem povezano nemoteno črpanje evropskih sredstev.

Tako bo nacionalna kontrola, ob upoštevanju trenutnih dogodkov zaradi COVID-19 in na podlagi vladnih priporočil glede pandemije, vse izdatke, ki bodo nastali v tem obdobju,  potrjevala skladno z usmeritvami oz. pravili posameznega programa sodelovanja.

Poleg usmeritev, ki veljajo na posameznih programih, vam sporočamo tudi sledeče:

  • V kolikor, zaradi izrednih razmer povezanih s COVID-19, ne morete zagotoviti ustrezne dokumentacije oz. ustrezno podpisane dokumentacije (časovnice, izjave, Periodična poročila, Delovne naloge, dopise ipd.), jih lahko posredujete nepodpisane ali pa v pojasnilu zapišete, da dokumentacije zaradi izrednih razmer COVID-19 ni mogoče priložiti.
  • Izdatki, ki zaradi razmer ne bodo potrjeni, bodo s strani nacionalne kontrole ostali nepotrjeni (»sitting duck«) in se jih bo potrdilo ob naslednjem pregledu poročila o napredku projekta, z vso pripadajočo in manjkajočo dokumentacijo.
  • Izdatki za delo na projektih EU v primeru, ko javni uslužbenec dela od doma, so lahko upravičeni tako kot delo v službenih prostorih, v kolikor se navezujejo na izvedene projektne aktivnosti in dosežene rezultate v okviru projekta.
  • V kolikor ne morete pripraviti dokumentacije v fizični obliki, lahko pripravite in posredujete vso dokumentacijo v elektronski obliki na nosilcu podatkov (USB, zunanji disk, ...), saj vnos dokumentacije v sistem  eMS ni mogoč. Ob tem vas prosimo, da v primeru elektronskega poročanja po koncu pandemije posredujete tudi fizično dokumentacijo z originalnimi podpisi na zahtevanih dokumentih.

Ker je v tovrstnih usmeritvah nemogoče zajeti vse primere, vas pozivamo, da v primeru dodatnih vprašanj vezanih na upravičenost izdatkov in poročanje, posredujete elektronsko sporočilo na e-naslov: [email protected].

Obveščamo vas tudi, da je izvajanje preverjanj na kraju samem v času izrednih razmer ustavljeno do preklica. Ko se zadeve umirijo, bodo preverjanja na kraju samem za določene projekte s strani nacionalne kontrole prednostna naloga.

Vse nadaljnje informacije in morebitne druge usmeritve bodo objavljene na spletni povezavi https://www.eu-skladi.si/sl/evropsko-teritorialno-sodelovanje/transnacionalno-sodelovanje-1/informacije-in-navodila-prvostopenjske-kontrole.

Deli to novico z ostalimi