S piškotki izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo. Z uporabo naših storitev se strinjate z uporabo piškotkov. V redu Piškotki, ki jih uporabljamo Kaj so piškotki?

Spodbujamo podjetništvo: Skoraj 1,1 milijona evrov za spodbujanje kreativnih kulturnih industrij

Spodbujamo podjetništvo: Skoraj 1,1 milijona evrov za spodbujanje kreativnih kulturnih industrij

Ljubljana, 16. november 2021 - Služba Vlade Republike Slovenije za razvoj in evropsko kohezijsko politiko je odobrila 1,09 milijona evrov iz Evropskega sklada za regionalni razvoj za javni razpis »Spodbujanje kreativnih kulturnih industrij – Center za kreativnost 2022«. To je še en v nizu projektov oz. javnih razpisov, ki spodbujajo dinamično in konkurenčno podjetništvo za zeleno gospodarsko rast – v zadnjih sedmih letih smo za to področje namenili že dobrih 621 milijonov evrov evropskih sredstev.

Predmet javnega razpisa so nepovratne spodbude za razvoj inovativnih projektov in podjetij s področja kreativnega kulturnega sektorja, razvoj novih izdelkov, storitev in procesov pri prijaviteljih ter vzpodbujanje močnejšega sodelovanja med kulturno kreativnim sektorjem in gospodarstvom. V okviru tega razpisa bodo torej podprti projekti, ki nastajajo na presečišču umetnosti, kulture, trga, podjetništva in gospodarstva ter združujejo ustvarjalnost, proizvodnjo in distribucijo dobrin in storitev in proizvajajo ter razširjajo dobrine ali storitve, ki vsebujejo ali izražajo kulturne vsebine.

Javni razpis je sicer razdeljen na tri sklope – namen prvega je med drugim snovanje oz. testiranje podjetniške ideje pred vstopom na trg s ciljem oblikovanja inovativnega izdelka oz. storitve. Drugi sklop spodbuja zagotavljanje podpore podjetjem s področja kreativnega kulturnega sektorja v njihovi fazi hitre rasti in izboljšave poslovnih procesov ter spodbujanje k ambicioznim inovativnim razvojnim projektom in širjenju na mednarodne trge. Tretji sklop pa zasleduje cilj spodbujanje strateškega sodelovanja kreativnega kulturnega sektorja z ostalimi gospodarskimi področji.  

Sofinancirani bodo tisti projekti, ki so na koncu tudi poslovno uresničljivi oz. finančno merljivi in povečujejo dodano vrednost ali pa so usmerjeni v reševanje posebnih družbenih problemov in doprinašajo k družbenemu napredku in blaginji.

Javni razpis, na katerega se lahko prijavi vsaka pravna ali fizična oseba, ki se ukvarja z gospodarsko dejavnostjo in ki ustreza definiciji malih in srednjih podjetij, bo Ministrstvo za kulturo v Uradnem listu RS objavilo predvidoma ta petek, 19. novembra 2021.

V finančni perspektivi 2014–2020 je bilo do sedaj za dinamično in konkurenčno podjetništvo za zeleno gospodarsko rast namenjenih že skoraj 622 milijonov evrov.

Foto: Stock.adobe.com

Deli to novico z ostalimi