S piškotki izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo. Z uporabo naših storitev se strinjate z uporabo piškotkov. V redu Piškotki, ki jih uporabljamo Kaj so piškotki?

V Novi Gorici odprli prenovljeno merilno mesto za kakovost zraka

V Novi Gorici odprli prenovljeno merilno mesto za kakovost zraka

Minister za okolje in prostor mag. Andrej Vizjak, župan Občine Nova Gorica Klemen Miklavčič in v. d. generalnega direktorja Agencije Republike Slovenije za okolje Joško Knez so v Novi Gorici odprli prenovljeno merilno mesto za kakovost zraka. Projekt, sofinanciran z evropskimi sredstvi, bo v Novi Gorici in širši okolici prispeval k boljši kakovosti zraka.

Gre za eno od 22 lokacij Državne merilne mreže kakovosti zraka, ki jo je Agencija za okolje prenovila v projektu Sinica, vrednem 6,3 milijona evrov, od tega je Kohezijski sklad prispeval večino - kar 5,35 milijona evrov. Podatki o kakovosti zraka so namenjeni opozarjanju prebivalcev na onesnaženost zraka, pripravi ukrepov za izboljšanje zraka in preverjanju, kako so ti ukrepi učinkoviti. S Projektom Sinica – Nadgradnja sistema za spremljanje onesnaženosti zraka, ugotavljanje vzrokov čezmernih obremenitev in analizo učinkov ukrepov za izboljšanje Agencija RS za okolje zagotavlja zanesljive, ažurne, kakovostne in prostorsko reprezentativne meritve kakovosti zraka, z modeliranjem pa bo izdelovala napovedi in ocene onesnaženosti zraka.

Minister mag. Vizjak  je na dogodku med drugim izpostavil, da je ključno, da preprečujemo dodatno onesnaževanje ter da ministrstvo preko programa Sklada za podnebne spremembe "pomembno vlaga v zamenjavo  kurilnih naprav s sodobnejšimi. Pred nami je tudi velik izziv t.i. razogljičenja Slovenije preko Dolgoročne podnebne strategije Slovenije do leta 2050. To pomeni, da bomo radikalno posegli v vse vire izpustov CO2. Ključen je transport, zamenjava transportnih sredstev z javnim in z elektromobilnostjo. Predvidenih je kar 27 milijard evrov vlaganj v cilj, da bomo po letu 2050 podnebno nevtralni."

Več informacij o projektu Sinica - za naš zrak gre

Več informacij o merilni postaji

 

Deli to novico z ostalimi