S piškotki izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo. Z uporabo naših storitev se strinjate z uporabo piškotkov. V redu Piškotki, ki jih uporabljamo Kaj so piškotki?

Z EU sredstvi do športnih uspehov – Junaki zime na Pokljuki

Z EU sredstvi do športnih uspehov – Junaki zime na Pokljuki

Pokljuka, 4. oktober 2017 - Smučarska zveza Slovenije (SZS), Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ), Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) ter Služba Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko (SVRK) so danes v Športno-rekreacijskem centru Pokljuka organizirali dogodek Z EU SREDSTVI DO ŠPORTNIH USPEHOV – JUNAKI ZIME NA POKLJUKI. V sodelovanju s športnicami in športniki Smučarske zveze Slovenije so več kot 250 otrok iz slovenskih osnovnih šol, tudi skozi programe, ki jih Slovenija izvaja v okviru evropske kohezijske politike 2014–2020, opozarjali na pomembnost gibanja in zdravega življenjskega sloga. Dogodek je podprla tudi ministrica za razvoj, strateške projekte in kohezijo Alenka Smerkolj. 

 

Otroci so skupaj s športniki najprej sodelovali na kvizu, za tem pa še na tekmovanju v teku in streljanju. Namen dogodka je bil predvsem na zabaven način in preko zgleda naših športnic in športnikov osveščati o pomenu gibanja za zdravje, spodbujati zdrav način življenja in širšo javnost seznanjati s programi, ki jih na tem področju Slovenija uspešno uresničuje s pomočjo evropskih sredstev.  

 

Ministrica za razvoj, strateške projekte in kohezijo, Alenka Smerkolj je poudarila, da je Športno-rekreacijski center Pokljuka eden bolj prepoznavnih projektov, sofinanciranih z evropskimi sredstvi, saj je tudi preko tega projekta Pokljuka izkoristila naravne, kulturne in druge potenciale za hitrejši razvoj storitev na področju turizma, posebej športno-rekreativnega turizma, kar povečuje atraktivnost in razvoj celotnega območja. Posebej je po njenem mnenju pomembno, da sofinancirana športna infrastruktura omogoča tako rekreacijo kot profesionalno ukvarjanje s športom in da se tu lahko srečujejo vsi, od rekreativnih in vrhunskih športnikov, do udeležencev vzgojno izobraževalnih ustanov, obiskovalcev, turistov. »Z dobro športno rekreacijsko infrastrukturo namreč pomagamo k odločitvi prebivalcev za zdravo življenje s športom«, meni ministrica. Še posebej moramo biti pozorni na mlade, zato tudi s takimi dogodki krepimo njihovo gibalno zmogljivost in oblikujemo trajne navade za redno ukvarjanje s športom in privzemanje zdravega življenjskega sloga, kar je izredno pomembno. 

 

Ministrica je omenila, da je Zdrav življenjski slog tudi eden opaznejših programov na področju zdravja in socialne vključenosti za osnovnošolske otroke, ki ga sofinancira Evropski socialni sklad in prispeva tudi k zmanjševanju socialne izključenosti in neenakosti v zdravju. Program ima izjemno pozitivne učinke na gibalno zmogljivost, telesne značilnosti, vključenost v športni program, odnos do učinkov športa na osebnostni razvoj, elemente, ki sestavljajo oceno zdravja. 

 

S tem povezan je tudi program Mladi za mlade, s katerim zagotavljamo spodbude za zaposlitev mladih diplomantov športne smeri na področju športne vzgoje ali kineziologije. V okviru teh zaposlitev se izvaja strokovno vodena športna vadba za dijake in študente, to pa bo med drugim pozitivno vplivalo na njihovo gibalno-zdravstveno stanje in s tem v prihodnosti na delovno učinkovitost ter gospodarski in družbeni razvoj.

 

»Zanj si prizadevamo pravzaprav s 3,2 milijardami evrov, ki jih imamo v okviru kohezijske politike na voljo v Sloveniji do leta 2020 oz. 2023«, je dodala Smerkoljeva, ki je povedala še, da do danes odobrenih več kot 250 programov, projektov, javnih razpisov v skupni vrednosti  dobre 1,3 milijarde evrov. Ti se pridružujejo skoraj 6000 uresničenim projektom iz programskega obdobja 2007–2013, tudi s področja športne infrastrukture. Od bolj znanih, kot so Nordijski Center Planica, Športni dvorani Podmežakla in Bonifika, Stadion Stožice, Gimnastični Center Ljubljana, do številnih manjših, a nič manj pomembnih projektov, ki prav tako prispevajo  k zdravemu življenjskemu slogu in zdravemu življenju.

 

Fotogalerija

 
Deli to novico z ostalimi