S piškotki izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo. Z uporabo naših storitev se strinjate z uporabo piškotkov. V redu Piškotki, ki jih uporabljamo Kaj so piškotki?

Hitro s kolesom

Na Gorenjskem so zagnali mrežo za izposojo koles Gorenjska.bike, ki je nastala v okviru projekta Hitro s kolesom. Z vzpostavitvijo mreže v petih občinah Gorenjske so nadgradili že obstoječe sisteme za izposojo koles v kranjski (KRsKOLESOM), jeseniški (JesNICE Bikes) in blejski občini (Bled Green ways). Tako bodo še več prispevali k razvoju trajnostne mobilnosti in spreminjanju navad prebivalstva v smeri  večje uporabe nizkoogljičnega transporta in javnega prevoza.

V sistemu Gorenjska.bike je zdaj 28 postaj v kranjski občini, šest postaj v jeseniški, pet postaj v radovljiški, tri v tržiški in ena postaja v občini Naklo. Skupaj je na razpolago 245 koles, od tega jih je okoli 60 %  s pomožnim električnim pogonom (E-kolo). V sistem se občani lahko prijavijo preko spleta (www.gorenjska.bike) ali preko aplikacije za pametne telefone Mobiln.si. Možna je sezonska ali mesečna izposoja. Na izbiro je e-kolo ali navadno kolo.

Projekt Hitro s kolesom pomeni pomemben korak pri vzpostavitvi točk za izposojo koles, ki bodo osnova za zagon delovanja mreže na celotnem območju Gorenjske.

Projekt je sofinanciran v okviru sredstev CLLD prek javnega poziva Lokalne akcijske skupine Gorenjska košarica in se priključuje aktivnostim za vzpostavitev celovitega in urejenega gorenjskega kolesarskega omrežja, v katerega je vključenih vseh 18 občin iz regije in sosednje občine Komenda, Kamnik, Vodice, Medvode, Logatec in Cerkno. Lokalna akcijska skupina si prizadeva za razvoj tako dnevnega, rekreativnega kot turističnega kolesarstva v vseh omenjenih 24 občinah s širšega gorenjskega območja. Po območju so speljane tako državne kolesarske povezave kot tudi pomembnejše lokalne povezave. V pripravi sta enotni turistični zemljevid in sistem označevanja omrežja. Tako urejenega modela ne izvajajo nikjer v Sloveniji, zato v akcijski skupini računajo, da ga bodo kot primer dobre prakse razširili na celotno območje države.

FOTO: upravičenec

Upravičenec: BSC, poslovno podporni center, d.o.o., Kranj

Program: Operativni program za izvajanje evropske kohezijske politike 2014-2020

Sklad: Evropski sklad za regionalni razvoj

Skupna višina sredstev: 533.582,88 evrov

EU prispevek: 249.991,60 evrov