S piškotki izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo. Z uporabo naših storitev se strinjate z uporabo piškotkov. V redu Piškotki, ki jih uporabljamo Kaj so piškotki?

Od kožnih težav do kozmetike iz čebeljega strupa

Bee Natural je "start-up" podjetje iz Podravske regije, ki si je za cilj postavilo razvoj izdelkov na bazi čebeljega strupa, saj jih čebelarstvo spremlja skozi vsa leta. 

Zakaj in kako so začeli s svojo zgodbo v podjetju Bee Natural, nam je zaupal njen ustanovitelj Benjamin Pregl:

"Zaradi naše povezanosti s čebelarstvom smo se od nekdaj spogledovali s čebeljim strupom in se za zabavo pogovarjali o njegovih potencialih učinkih. Premik k dejanjem pa se je zgodil zaradi osebnega stika z osebami, ki so imela različna nevrološka obolenja. Tako smo začeli čebelji strup podrobneje raziskovati in si začrtali dolgoročni načrt, da želimo kovati pot k raziskavam in izdelavi zdravstvenih preparatov ter metod s pomočjo snovi, ki jih najdemo v čebeljem strupu.

Seveda je bila za podjetje, ki je začelo iz nič, to prezahtevna naloga, zato smo našli vmesni korak, to je "uporaba čebeljega strupa v kozmetiki". To ne pomeni, da smo se odpovedali prvotnim sanjam, ampak smo z ustanovitvijo kozmetičnega podjetja začeli ustvarjati poseben "ekosistem", ki nam bo omogočil izvedbo sanj, hkrati pa smo odkrili strast pri ustvarjanju kozmetike. Gre namreč za svojevrstno umetnost, kjer iz kaotičnosti narave vzameš različne surovine in ustvariš simbiozo bivanja vseh teh surovin znotraj ene kreme. Preko podjetja smo začeli spoznavati tudi pomen narave in pomembnost njene ohranitve. Velikokrat lahko pogledamo simbiozo med čebelami in rastlinskim svetom in se zgledujemo po čebelah, ki črpajo v rastlinskem svetu svoj vir energije, v zameno pa ta živalski svet oprašuje rastlinskega in mu omogoča nadaljnji razvoj. Tovrstni pogled nas je naučil, da moramo začeti ustvarjati svoj zgled za ostala podjetja ter ozaveščati kupce o pomembnosti zavezništva med človekom in naravo. Zato imamo v podjetju svojevrsten slogan: "Bee one with nature" ali v prostem prevodu "Bodimo eno z naravo".

V podjetju so ustvarili kremo, ki je osnovana na čebeljem strupu in jo bogati skupek skrbno izbranih naravnih surovin, ki dokazano pomagajo pri pomlajevanju kože. Njihov trenutni produkt je krema za obraz BeeNatural ONE, ki je poleg vseh potrebnih mikrobioloških testov (challenge test) tudi dermatološko testirana z zelo dobrimi rezultati. Krema se uvršča tudi v t. i. High-Performance ekološko kozmetiko. Njene poglavitne surovine so:

  • čebelji strup,
  • matične celice redkega švicarskega jabolka Uttwiler Spätlauber, pridobljene s PhytoCellTec™ tehnologijo,
  • hialuronska kislina in
  • koencimQ10.

Njihove strateške smernice pri razvoju izdelkov so visoko kakovostni naravni materiali tako v kremi kakor v embalaži. Za sestavo kreme uporabljajo ekološko pridelana olja, pa tudi preverjene visokokakovostne aktivne snovi. Embalaža je sestavljena iz najbolj reciklirajočih materialov, saj jih je skrbelo, kaj se bo zgodilo z njo, če pristane v oceanu. Sedaj lahko samozavestno rečejo, da so storili vse, da je krema naravna in shranjena v trajnostni embalaži.

Mlada ekipa nadobudnežev je pri svojem razvoju izkoristila tudi možnosti, ki jih ponujajo evropska sredstva. Kot podjetje v začetni razvojni fazi se prijavljajo na razpise, ki so namenjeni zagonski razvojni pomoči. Izkoristili so 5.000 evrov subvencije za samozaposlitev mladih iz Evropskega socialnega sklada. Pridobili so tudi vavčer za digitalni marketing iz Evropskega sklada za regionalni razvoj v vrednosti 2.500 evrov, s pomočjo katerega so vzpostavili svojo spletno trgovino. Trenutno čakajo na rezultate javnega razpisa Spodbude za zagon podjetij v problemskih regijah (P2R) Slovenskega podjetniškega sklada, kjer so kandidirali za zagonska sredstva. Če jim bo uspelo pridobiti tudi to spodbudo, bo to pomenilo dodaten razvojni potencial in lažjo prebroditev začetne faze obstoja podjetja, ki želi v prihodnje postati izvozno podjetje s poudarkom na sekundarni prodaji preko lastne spletne trgovine.

 

Upravičenec: Podjetje Bee Natural
Program: Operativni program za izvajanje evropske kohezijske politike 2014-2020
Sklad: Evropski sklad za regionalni razvoj in Evropski socialni sklad
EU prispevek: 7.500,00 evrov