S piškotki izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo. Z uporabo naših storitev se strinjate z uporabo piškotkov. V redu Piškotki, ki jih uporabljamo Kaj so piškotki?

Razvoj nanostrukturiranih biosenzorjev za zdravljenje raka

Projekt z naslovom »Razvoj nanostrukturiranih biosenzorjev za diagnostiko/zdravljenje raka in površin z antibakterijskimi lastnostmi«, namenjen raziskovalcem na začetku svoje kariere, izvaja Institut Jožef Štefan v tesnem sodelovanju s Fakulteto za elektrotehniko in Zdravstveno fakulteto Univerze v Ljubljani.

Projekt v prvi vrsti zajema raziskovalno delo na področju razvoja nanostrukturiranih površin za diagnostiko in zdravljenja raka, poleg tega pa se veliko pozornosti posveča pripravi antibakterijskih površin ter površin primernih za žilne opornice. Titan in njegove zlitine so zaradi odličnih mehanskih lastnosti in odpornosti proti koroziji široko uporabljeni materiali za medicinske vsadke kot so dentalni, ortopedski in kardiovaskularni. Raziskovalka na začetku svoje kariere dr. Metka Benčina skupaj s širšo projektno skupino razvija nove metode površinske obdelave kovin na osnovi titana, ki jih uporabljajo za pripravo biosenzorjev za detekcijo zunajceličnih veziklov iz človeške krvi kot pokazateljev razvoja in širjenja rakastih zasevkov ter nano-površin z izboljšanimi antibakterijskimi, mehanskimi in korozivnimi lastnostmi za kirurške vsadke.

Raziskovalno delo je že rezultiralo v podeljen patent ter številne znanstvene prispevke, še več vsebinskih ter praktičnih rezultatov pa je pričakovati v prihodnje, saj je predvideno dolgoročno sodelovanje projektne skupine. Doslej so rezultati med drugim pokazali selektiven oprijem človeških celic koronarnih arterij, trombocitov ter bakterij na različne morfologije površin titanovega oksida. To je posebej pomembno na področju medicinskih naprav, predvsem za preprečevanje infekcij po vstavitvi vsadkov ter ostalih post-operativnih komplikacij, kot so tromboza in restenoza. Ugotovili so, da tako pripravljenim materialom z dodatno obdelavo s kisikovo plazmo njihovo biološko funkcijo znatno izboljšajo. Pomemben rezultat projekta je tudi vzpostavljena povezava Instituta Jožef Stefan in industrije, saj povezava med raziskovalnimi organizacijami in gospodarstvom krepi učinkovit prenos znanja iz institucij znanja v prakso.

Upravičenec: Institut Jožef Štefan
Program: Operativni program za izvajanje evropske kohezijske politike 2014-2020
Sklad: Evropski sklad za regionalni razvoj
EU prispevek: 146.520 evrov