S piškotki izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo. Z uporabo naših storitev se strinjate z uporabo piškotkov. V redu Piškotki, ki jih uporabljamo Kaj so piškotki?

TIGR4smart - Trajnostno in inovativno gradbeništvo za pametne stavbe

Vas zanima zdravo delovno in bivalno okolje?

Razvoj izdelkov in tehnologij, ki omogočajo vzpostavitev zdravega bivalnega in delovnega notranjega okolja. To je namen programa TIGR4smart, ki je bil podprt tudi s slabimi 6 milijoni evropskih sredstev in je povezal 16 slovenskih podjetij ter raziskovalnih ustanov v Sloveniji. Vizija programa je temeljila na razumevanju potrebe po razvoju specifičnih izdelkov in hkrati po visoki stopnji integracije izdelkov v segmente in pakete, ki zaradi medsebojne usklajenosti dosegajo višjo dodano vrednost.

Trajnostno in inovativno gradbeništvo za pametne stavbe uravnoteženo obravnava ključne komponente domene Pametni dom z lesno verigo. Program je temeljil na trajnostnih proizvodih, na integraciji različnih proizvodov v sisteme ter na poudarjeni komponenti interneta stvari in inteligentnega upravljanja stavb. Dosegel je razvoj 20 komplementarnih proizvodov, ki vsi predstavljajo bistven napredek glede na stanje tehnike.

Razvite tehnologije in izdelki so bili integrirani v demonstracijsko modularno bivalno enoto, s čimer so bili rezultati konzorcija demonstrirani v realnem okolju. Ta demonstracijski objekt še po izteku programa služi kot poligon za nadaljnji razvoj proizvodov do TRL 9. Skupna demonstracija je tudi poglobila dolgoročna partnerstva med člani konzorcija skozi sodelovanja na skupnih projektih. Tako se partnersvo med nekaterimi partnerji nadaljuje tudi v novem konzorciju projekta WOOLF, prav tako sofinanciranem z evropskimi sredstvi preko razpisa RRP2: »Spodbujanje izvajanja raziskovalno-razvojnih programov (TRL 3-6). Ekonomski učinek programa namreč zagotavlja kakovost celotnega partnerstva in posameznih industrijskih podjetij ter raziskovalnih organizacij in vpetost v mednarodne povezave ter združenja. Izredno pomemben je tudi potencial programa  za doseganje okoljskih ciljev in izboljšanje bivalnega okolja.

Predstavitveni video enega od partnerjev v projektu - M Sora

Upravičenec: TRIMO, inženiring in proizvodnja montažnih objektov, d.d. (vodilni partner)
Program: Operativni program za izvajanje evropske kohezijske politike 2014-2020
Sklad: Evropski sklad za regionalni razvoj
Skupna višina sredstev: 5.913.345,12 evrov
EU prispevek: 3.807.011,59 evrov