S piškotki izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo. Z uporabo naših storitev se strinjate z uporabo piškotkov. V redu Piškotki, ki jih uporabljamo Kaj so piškotki?

Projekt Izboljšanje kakovosti sodstva

Projekt je razvil vrsto inovativnih orodij in metod s ciljem je izboljšati znanje in veščine sodnikov ter sodnega osebja in s tem uporabnikom sodišča zagotoviti boljšo sodno storitev.

V sklopu projekta sta bili identificirani dve glavni področji: kakovost sodnega dela (spretnosti in prenos znanja) in nizko zaupanje v sodstvo, za izvedbo pa so bile ustanovljene tri projektne skupine. Prvi dve skupini sta se ukvarjali s spretnostmi sodnikov in sodnega osebja. Prva skupina je pripravila spletni priročnik za nove sodnike, postopkovne priročnike na različnih pravnih področjih, programe mentorstva in različne delavnice. Druga skupina je pripravila posebne priročnike, programe mentorstva in tečaje spletnega usposabljanja za sodno osebje. Tretja skupina pa se je ukvarjala s komunikacijo med sodišči in uporabniki ter nizkim zaupanjem v sodstvo v Sloveniji. Vse aktivnosti spodbujajo izmenjavo znanj in veščin, poudarjajo neodvisnost in samoupravljanje sodstva ter krepijo povezanost med ljudmi, ki delajo na sodiščih.

Projekt se je uvrstil med štiri finaliste v izboru za nagrado kristalna tehtnica sodstva, ki jo podeljuje Svet Evrope, namenjena pa je odkrivanju in izpostavljanju inovativnih in učinkovitih praks, ki jih evropska sodišča uporabljajo za izboljšave pri organizaciji dela in za uspešnejše vodenje sodnih postopkov. Podelitev bo oktobra v Oslu na Norveškem.
Projekt je del večjega projekta Učinkovito pravosodje.

Upravičenec: Ministrstvo za pravosodje
Program: Operativni program za izvajanje evropske kohezijske politike 2014-2020
Sklad: Evropski socialni sklad
Skupna višina sredstev: 32.900.000,00 evrov za celoten projekt Učinkovitega pravosodja 
EU prispevek: 18.864.000,00  evrov  za celoten projekt Učinkovitega pravosodja